Airbus vs. Qatar Airways 1:0. Soud potvrdil zrušení objednávky na 50 letadel A321neo

Vizualizace A321neo pro Qatar Airways. Foto: AirbusVizualizace A321neo pro Qatar Airways. Foto: Airbus

Airbus by neměl mít problém najít pro letadla nové zákazníky, jde o nejprodávanější model.

V sérii soudních sporů mezi Airbusem a Qatar Airways zaznamenal první dílčí vítězství evropský výrobce letadel. Londýnský soud včera odmítl žalobu Qatar Airways, které chtěly zabránit Airbusu, aby aerolince zrušil zakázku na dodávku letadel A321neo.

O výsledku soudu informovala včera britská média, například Financial Times. Airbus kontrakt s Qatar Airways zrušil v reakci na vyhrocení sporu o kvalitu laku na letadlech A350, které dopravce reklamuje.

Soud nejprve v únoru rozhodl předběžným opatřením, že Airbus musí do vyřešení sporu nechat sloty pro výrobu letadel. Nyní je naopak výrobce může dál nabízet jiným zákazníkům. Vzhledem k tomu, že jde o aktuálně prodejně nejúspěšnější model, na který se čeká i několik let, nebude mít Airbus problém najít nové zájemce.

Objednávku na 50 letadel zrušil Airbus na počátku roku, Qatar Airways se zrušením nesouhlasí, na zálohách zaplatily už přes 300 milionů dolarů. Ty Airbus vrátí, dopravce však s letadly počítal ve svých rozvojových plánech. Mezitím už uzavřel dohodu na nákup nových Boeingů 737 MAX. Nejde ale ještě o finální kontrakt, zatím o předběžnou dohodu. Podle soudu má katarský dopravce možnost zajistit si jiná letadla.

Qatar Airways po Airbusu požadují odškodnění 600 milionů dolarů za problémy s kvalitou laku A350, část letounů je odstavena. Airbus podle svých slov již vyčerpal všechny možnosti dohody s dopravcem.

Spor Airbusu a Qatar Airways je v oboru neobvyklý, výrobci se snaží reklamace svých zákazníků řešit většinou mimosoudně bez mediálního pokrytí. Qatar Airways se ale rozhodly pro cestu veřejného sporu.