Spor Airbusu a Qatar Airways začal řešit soud. Výrobce musí nechat sloty na produkci A321neo

Airbus A350-1000 Qatar Airways v Praze. Foto: flyrosta.comAirbus A350-1000 Qatar Airways v Praze. Foto: flyrosta.com

Katarský dopravce měl první letadla obdržet už příští rok. Spor odstartovala reklamace laku na A350.

Londýnský soud nařídil Airbusu, aby zatím neučinil žádné kroky, které by mohly zabránit výrobě nových letadel A321neo společnosti Qatar Airways. Jde zatím o první výsledek zahájeného soudního projednávání mezi výrobcem a zákazníkem, který spustila reklamace laku na letounech A350-900. O verdiktu informovala agentura Reuters.

Objednávku katarského dopravce na letadla A321neo Airbus před pár týdny zrušil právě v reakci na žalobu Qatar Airways. Aerolinky měly první letadla obdržet už na počátku příštího roku, jejich výroba tak měla začít. Vzhledem k vysoké poptávce po těchto letadlech by Airbus neměl sebemenší problém uvolněné sloty na produkci zaplnit jinými objednávkám.

Jde zatím o předběžné opatření do začátku dubna, kdy má začít projednávání zrušené zakázky u soudu. Qatar Airways se zrušením nesouhlasí, na zálohách zaplatily už přes 300 milionů dolarů. S letadly počítal ve svých rozvojových plánech. Mezitím už uzavřel dohodu na nákup nových Boeingů 737 MAX. Nejde ale ještě o finální kontrakt, zatím o předběžnou dohodu.

Qatar Airways po Airbusu požadují odškodnění 600 milionů dolarů za problémy s kvalitou laku, část letounů je odstavena. Airbus podle svých slov již vyčerpal všechny možnosti dohody s dopravcem.

Tagy Airbus qatar airways
4 komentáře