Airbus předal první A220 vyrobený v USA, zákazníkem je Delta. Americký závod zachránil produkci CSeries

Airbus A220-300 v barvách Delta Air Lines. Foto: AirbusAirbus A220-300 v barvách Delta Air Lines. Foto: Airbus

Přesun části montáže z Kanady do USA zachránil výrobu kvůli hrozbě vysokých cel.

Výrobce letadel Airbus předal americké letecké společnosti Delta Air Lines první Airbus A220-300, který byl vyroben ve Spojených státech amerických. Završila se tak jedna etapa, která přivedla výrobu letadel CSeries od Bombardieru pod Airbus kvůli krokům americké vlády.

Rozhodnutí o výrobě těchto letadel v USA padlo poté, co se Bombardier ocitl ve vážném problému: americká vláda na jeho stroje uvalila vysoká cla, Delta Air Lines byla přitom jedním z jeho největších zákazníků. Krizi nakonec vyřešil Airbus: dohodl se s Bombardierem na výrobě letadla v jeho závodě v Mobile ve státě Alabama. Tím odpadl problém se cly. Airbus nakonec celý výrobní program od Bombardieru odkoupil a přejmenoval na Airbus A220.

Pro Airbus jde i historický moment, který zvyšuje naši přítomnost v Severní Americe,“ řekl Jeffrey Knittel, šéf Airbus Americas. Stavba nové haly pro výrobu A220 v Mobile začala v lednu 2019. Dosud se vyráběly A220 pouze v kanadském Mirabelu. Ve výrobě letadla A220 pracuje v Mobile 400 lidí.

Delta Air Lines jsou největším zákazníkem modelu A220, celkem jich má objednáno 95 v obou verzích -100 a -300. Dosud po světě létá 123 těchto letadel. Objednané je mají i České aerolinie, kvůli současné situaci ale termín dodání posunuly.

V Mobile finišuje výroba modelu A220-300 i pro dalšího amerického zákazníka. V prosinci převezmou svůj první A220 aerolinky JetBlue. Dopravce už zveřejnil první snímek na svém facebookovém profilu.

 

Tagy A220 Airbus Airbus A220 Airbus Americas Delta Air Lines Top
10 komentářů