A220 už nebude jen kanadský. Airbus začal s jeho výrobou v USA

Výroba Airbusu A220 v závodě v Mobile v USA. Foto: AirbusVýroba Airbusu A220 v závodě v Mobile v USA. Foto: Airbus

Airbus dnes oficiálně zahájil výrobu letadla A220 ve svém závodě v Mobile ve státě Alabama. V USA tak díky výrobě

Airbus dnes oficiálně zahájil výrobu letadla A220 ve svém závodě v Mobile ve státě Alabama. V USA tak díky výrobě úspěšného modelu vyvinutém Bombardierem vytvořil 400 nových pracovních míst.

A220 se dosud vyrábí v kanadském Mirabelu, plán na produkci v Alabamě byl jedním ze způsobů, jak celý projekt A220 zachránit. Na podzim roku 2017 se jeho výroba dostala do potíží poté, co americká vláda uvalila vysoká cla na dovoz letadel z kanadského závodu Bombardieru pro americké Delta Air Lines. Do hry tehdy vstoupil Airbus, který projekt zachránil plánem na montáž letadel v USA. I když nakonec Bombardier spor o třícetprocentní clo vyhrál, Airbus se nakonec stejně rozhodl pro výrobu v USA.

Airbus kvůli výrobě A220 v USA postavil v Mobile novou výrobní halu, ta ještě není hotová a produkce tak běží souběžně s některými modely A320 family. První A220-300 pro Delta Air Lines má dopravce převzít ve třetím čtvrtletí příštího roku. Během příštího desetiletí chce Airbus v Mobile vyrábět 40-50 letadel A220 ročně.

Airbusu se po ovládnutí programu letadla původně pojmenovaného CSeries podařilo získat další nové zákazníky, aktuálně má na letadla 551 objednávek a firma míří k ovládnutí trhu letadel s kapacitou 100 – 150 míst.

Tagy Airbus Airbus A220
5 komentářů