Air France vyřadily první A380, do tří let vyřadí zbývající

A380 v barvách Air France. Foto: Air FranceA380 v barvách Air France. Foto: Air France

Letecká společnost Air France včera dopoledne vyřadila ze své flotily první z deseti Airbusů A380. Letadlo přelétlo z Paříže na

Letecká společnost Air France včera dopoledne vyřadila ze své flotily první z deseti Airbusů A380. Letadlo přelétlo z Paříže na Maltu, kde ho čeká přelakování na bílou základní barvu. Majitelem stroje je leasingová společnost Dr Peters Group.

Osud letadla není jasný, s největší pravděpodobností ho čeká rozebrání na náhradní díly. Letadlo registrace F-HPJB bylo v provozu  u Air France od února 2010.

https://www.facebook.com/maltaspotter/posts/721113115065809

Air France jsou druhými aerolinkami, které A380 vyřazuje ze své flotily. Prvními byly Singapore Airlines, které po uplynutí desetiletého kontraktu vrátili letadlo stejnému majiteli a převzali místo toho nové letouny A380. První z těchto strojů již skončil rozebrán na náhradní díly.

Air France měly ve flotile do včerejška celkem deset A380, pět letadel patří přímo dopravci, pět leasingovým společnostem. „Současná situace na trhu limituje využití těchto letadel tak, aby byl provoz ziskový. Letadlo má o 20-25 % vyšší spotřebu na sedačku než dálková letadla nové generace,“ uvedla firma v prohlášení, když oznámila konec těchto letadel ve flotile. Firma při rozhodování zvážila i očekávané náklady na modernizaci interiéru a zvýšené náklady na údržbu. Firma je nahradí úspornějšími modely A350.

Airbus je přestane v roce 2021 definitivně vyrábět. Šéf Emirates Airlines Tim Clark v nedávném velkém rozhovoru pro server Airlineratings.com uvedl, že konec výroby je velkou chybou Airbusu, protože vývoj letecké dopravy ukazuje, že podobná obří letadla brzy budou mít své místo na trhu kvůli přeplněným letištím.

 

Tagy A380 air france Airbus A380 Top
39 komentářů