Aerolinky budou dál létat mezi Evropou a USA, výrazně ale redukují provoz

První let A350-900 pro Air France. Foto: AirbusPrvní let A350-900 pro Air France. Foto: Airbus

Letecké spojení mezi kontinentální Evropou a USA bude i po vydání zákazu vstupu cestujících z evropského schengenského prostoru alespoň částečně

Letecké spojení mezi kontinentální Evropou a USA bude i po vydání zákazu vstupu cestujících z evropského schengenského prostoru alespoň částečně v provozu. Umožní tak návrat evropských obyvatel z USA, tak i amerických občanů zpět do USA. Většina dopravců dnes oznámila, že spojení částečně, i když ve velmi omezeném rozsahu, zachovají.

Opatření vyvolalo dnes na řadě letišť chaos, ceny letenek prudce stouply často na několikanásobek běžných cen. Řada lidí pospíchá zpět domů, než začne od soboty platit velké omezení letů.

Americké rozhodnutí se týká cestujících, kteří poslední dva týdny pobývali v schengenském prostoru. Neplatí pro cestující z Velké Británie a Irska a amerických občanů. USA uvedly, že do země nevpustí nejen nikoho přilétajícího ze schengenského prostoru, ale i toho, kdo není občanem USA. Přesto ze zemí schengenského prostoru budou letadla dál létat.

Air France oznámily, že v omezeném režimu zachovají provoz linek z Paříže do Atlanty, Chicaga, Detroitu, Los Angeles, New Yorku, San Francisca a Washingtonu. Firma čeká na vyjádření amerických úřadů, zda může zachovat provoz do Miami, Bostonu a Houstonu.

Lufthansa nechá v provozu z Frankfurtu do Chicaga a na Newark, ostatní lety skončí. Austrian bude dál létat z Vídně do Chicaga, Brussels Airlines z Bruselu do Washingtonu. Swiss bude nadále provozovat spojení z Curychu do Chicaga.

Velké škrty nachystal Norwegian, u kterého se opět mluví o tom, že současnou situaci nemusí přežít. Firma zrušila většinu letů z Evropy do USA ze schengenského prostoru.

V provozu zatím zůstává spojení i polského LOTu z Varšavy do New Yorku a Chicaga. Létat budou zatím i některé linky amerických dopravců Delta, American a United.

Tagy koronavir Koronavirus omezení letů kvůli koronaviru transatlantické lety
15 komentářů