A319 jako Vickers Vanguard. British Airways mají další letadlo s retronátěrem

Airbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British Airways

Airbus A319 registrace G-EUPJ je aktuálně zřejmě nejsledovanějším úzkotrupým letadlem v provozu. British Airways dnes poprvé představily osmnáct let staré

Airbus A319 registrace G-EUPJ je aktuálně zřejmě nejsledovanějším úzkotrupým letadlem v provozu. British Airways dnes poprvé představily osmnáct let staré letadlo v nátěru British European Airways. Jde o další stroj, jehož retronátěr připomíná stoletou historii aerolinky.

Po přelakovaném Boeingu 747-400 v barvách BOAC je A319 druhým letadlem, brzy má firma představit druhé jumbo v nátěru z 80. let.

British European Airways, jeden z předchůdců British Airways, používaly tento nátěr v letech 1959 až 1968. Objevily se například na letadlech Vickers Vanguard, které v té době tvořily důležitou část flotily. Oproti původnímu nátěru je ale zásadní rozdíl: horní část křídla je šedá namísto původní červené kvůli současným normám.

British Airways nasadily letadlo nejprve na linku do Manchesteru, postupně se má objevit na většině evropských trasách. Létat bude do roku 2020, kdy ho firma vyřadí.

Aerolinka slavící 100 let zatím neoznámila, jaká další letadla ještě přelakuje, vzhledem k bohaté historii se očekává retronátěr i na dalších strojích. Firmě se daří speciálním nátěrem úspěšně upoutat pozornost leteckých fanoušků po celém světě.

Vickers Vanguard v nátěru British European  Airways. Foto British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British AirwaysAirbus A319 v barvách British European Airways. Foto: British Airways
Tagy British Airways Top
1 komentář