Obrazem: Do Bratislavy dorazila první várka tureckých autobusů

Nové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPB

Nové autobusy mají nahradit hlavně třicet let staré Karosy.

Dopravní podnik Bratislava (DPB) začal přebírat první autobusy Kent C od tureckého výrobce Otokar. Celkem jich má do slovenského hlavního města dorazit 70. Nahradí zejména třicet let staré autobusy Karosa.

Otokar vyhrál soutěž na dodávku nových kloubových autobusů letos na konci května. V soutěži nabídl nejnižší cenu: 254 950 eur za jeden autobus (6,485 milionu korun). Podle dopravního podniku tak ušetří více než pět milionů eur oproti původnímu odhadu. V tendru porazil Otokar SOR Libchavy, Solaris a Mercedes-Benz.

Nízkopodlažní autobusy jsou klimatizované, ve voze je 39 míst k sezení s koženkovým potahem. Jsou vybaveny Wi-Fi, USB nabíječkami a systémem pro automatické počítání cestujících. Součástí je kamerový systém a informační panely. Vnitřní informační tabule budou ukazovat v reálném čase i odjezdy návazných linek. Nové autobusy splňují emisní normu Euro VI, stupeň D, motor je DAF, automatická převodovka od ZF. Informační systém je od BUSE. Řidiči budou mít samostatnou klimatizaci v kabině i například ledničku.

Nákup sedmdesáti nových autobusů byl v rámci bratislavské veřejné dopravy jedním z největších. Moderní vozidlový park je našim společným cílem. Věřím, že se MHD stane opět o něco přitažlivější pro lidi,“ řekl primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Nové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNové autobusy Kent C od tureckého Otokaru pro Bratislavu. Foto: DPBNový autobus Otokar Kent C pro Dopravný podnik Bratislava. Foto: DPB
Tagy Dopravný podnik Bratislava DPB Otokar
85 komentářů