USA přitvrdí proti cestujícím bez roušek ve veřejné dopravě. Pokuta dosáhne až tří tisíc dolarů

Kontrola cestujících na americkém letišti. Foto: TSAKontrola cestujících na americkém letišti. Foto: TSA

Spory kvůli ochraně dýchacích cest řeší s cestujícími hlavně letecké společnosti.

Využívání veřejné dopravy v USA bez roušky se může cestujícím výrazně prodražit. Vládní agentura TSA (Transportation Security Administration) zřízená ministerstvem vnitřní bezpečnosti oznámila, že pokuty za porušení povinnosti nošení ochrany dýchacích cest od dnešního dne zdvojnásobí.

„Nošení roušky chrání cestující i personál, který se stará o to, aby byla cesta bezpečná a pohodlná. Budeme trvat na nošení roušek do té doby, dokud bude nutné chránit veřejné zdraví,” řekl ministr vnitřní bezpečnosti USA Alejandro N. Mayorkas. Zdražení pokut za nedodržování tohoto pravidla má mít především „výchovný“ charakter.

Za první přistižení bez roušky cestujícím hrozí pokuta od 500 do 1000 dolarů (10 750 až 21 500 Kč). Pokud dojde k opakovanému přistižení, pokuta může vyšplhat k 3 000 dolarů, tedy zhruba 65 tisícům korun.

I když většina cestujících pravidlo dodržuje, letecké společnosti každý den řeší desítky konfliktů s těmi, kteří ho nedodržují. Jen za srpen zaznamenaly aerolinky přes tři tisíce takových případů. Letecké společnosti v USA současně výrazně zesilují nátlak na své zaměstnance, aby se nechali očkovat.

Tagy ochrana dýchacích cest roušky TSA USA
106 komentářů