V Rokytnici chystají okružní jízdu lanovkou s největším převýšením v zemi

Lanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál RokytniceLanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál Rokytnice

Provoz lanovky je mimo zimu zakázán kvůli ochraně přírody. Na Lysé hoře nesmí cestující vystoupit.

Netradiční akci pořádá tento víkend Skiareál Spartak v Rokytnici nad Jizerou. Na jediný víkend zprovozní sedačkovou lanovou dráhu na Lysou horu i mimo období, kdy není krkonošský hřeben pokryt sněhovou vrstvou. Sedačková lanovka je třetí nejdelší v zemi a lanovou dráhou s největším převýšením v Česku.

Zatímco v zimě je lanovka běžně v provozu pro lyžaře, přes léto její provoz Krkonošský národní park zakazuje. Její konečná ve výšce 1310 metrů je totiž přímo v I. zóně národního parku a ochranáři mají obavy, že by letní provoz způsobil další nápor návštěvníků, zejména do atraktivní oblasti Labské louky.

Spartak proto zákaz výstupu mimo zimní měsíce se sněhovou pokrývkou vyřešil vyhlídkovými jízdami, kdy lidé nemohou na Lysé hoře vystoupit a pokračují zpět do Rokytnice. Podobné jízdy uskutečnil v minulosti již několikrát, většinou vždy o jediném víkendu v roce.

Lanová dráha bude v provozu v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin. Jízda trvá nahoru a dolů zhruba čtvrt hodiny. Jízdenka vyjde na 150 korun, děti do 6 let cestují zdarma.

Třetí nejdelší lanovka v zemi

Lanovka na Lysou horu vznikla v roce 1996, kdy nahradila pomalejší lyžařské vleky. S délkou 2 198 metrů je třetí nejdelší lanovou dráhou v zemi (po lanovkách na Komáří Vížku a Černou horu). Převýšení je 591 metrů, největší ze všech tuzemských lanovek.

Pro Rokytnici je klíčovou lanovkou pro celý lyžařský areál. Její stavba způsobila ale městu velké komplikace. Město Spartaku za lanovku ručilo a když tělovýchovná jednota přestala splácet, muselo město platit ze své kasy. Rokytnice se tak dostala téměř k bankrotu. Město muselo požádat o oddlužení a prodat většinu majetku.

Lanovka není jedinou cestou, jak se dostat na krkonošský hřeben bez námahy. Pro velký zájem návštěvníků Krkonoš prodloužil Liberecký kraj také provoz turistických autobusů na Zlaté návrší. Zastávka v nadmořské výšce 1398 metrů nad mořem je nejvýše položenou v zemi. Autobusy na ní budou letos jezdit až do 1. listopadu.

Lanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál RokytniceLanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál RokytniceLanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál RokytniceLanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál Rokytnice
Tagy Krkonoše lanová dráha Lysá hora Liberecký kraj Rokytnice nad Jizerou
41 komentářů