Nesmysl prvního kalibru. Obce a města v Krkonoších odmítly plány na tramvaje

Odstavené tramvaje T3 z Ostravy v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czOdstavené tramvaje T3 z Ostravy v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Svazku se nelíbí, že nikdo s nimi o projektu nejednal, varuje před „smetištěm“.

Plány spolku Spolek PříKrM – Přítel Krkonošského metra na vybudování tramvajové trati v Krkonoších a jejich případné nasazení tramvají na část trati z Martinic do Rokytnice nad Jizerou narazily na ostrý odpor svazku měst a obcí Krkonoše.

Ten v tiskové zprávě označil projekt za nesmyslný. „Představitel spolku Krkonošské metro o projektu s nikým kompetentním v území nejednal. Provoz dožitých tramvají v turistické oblasti ‚spadl z nebe‘. Když pominu legislativu, konkrétně aby mohly tramvaje jezdit po železničních kolejích, je třeba změny zákona. Následný technicky těžko řešitelný provoz, tzn. vybudování kolejí, tunelů, tramvajových ostrůvků s chodníkem, kolejových svršků jako samostatná stavba, odhaduji na více než miliardu korun. A to vidím jako nejpodstatnější. Rentabilitu investice, uvedl starosta Vrchlabí a předseda svazku Jan Sobotka.

Podle něj se nemají plýtvat na nesmysly žádné finance. „Nepředpokládáme totiž, že se lyžaři, co jezdí do Krkonoš, začnou přemisťovat z Prahy vlakem do Martinic v Krkonoších, zde přesednou na směr do Rokytnice nad Jizerou a zde opět přestoupí do tramvaje, která je doveze do skiareálu. Hosté z Polska stejně tak,“ dodal Sobotka. Podle něj zpráva o tramvajích posloužila jako „výborné PR pro Krkonoše“. „Ovšem reálně je to nesmysl prvního kalibru. Prosím, nepodporujme v turistické oblasti vznik takového smetiště,“ dodal Sobotka.

Podle něj Liberecký kraj ve spolupráci se svazkem Krkonoše plánuje trvalý celoroční provoz nostalgických vlaků mezi Vrchlabím a Rokytnicí nad Jizerou s využitím nádraží Martinice v Krkonoších, které je kulturní památkou. Má jít o vlak tažený parní lokomotivou.

Podle představ spolku mají tramvaje jezdit na zemní plyn po trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou, ale jen v krátkém úseku z Jablonce nad Jizerou. V budoucnu by pak mělo dojít k prodloužení tramvajového provozu z nádraží Rokytnice až k lanovkám lyžařského areálu Horní Domky.

Tagy Krkonoše Krkonošské metro Spolek PříKrM - Přítel Krkonošského metra Svazek měst a obcí - Krkonoše trať 042 Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou
203 komentářů