Za tragickou nehodu v Krkonoších způsobenou pádem stromů policie nikoho neobvinila

Zničený automobil v Krkonoších po pádu stromu v červnu 2022. Foto: Policie ČRZničený automobil v Krkonoších po pádu stromu v červnu 2022. Foto: Policie ČR

Bezprostřední příčinou pádu smrku byl extrémně silný poryv větru, spojený s infekcí kmene václavkou smrkovou.

Policie odložila další vyšetřování dopravní nehody z června 2022, kdy po pádu stromu v Krkonoších na projíždějící auto zemřeli tři lidé.

K nehodě došlo na silnici II/252 do Malé Úpy asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov – Pec pod Sněžkou. V autě na místě zemřely dvě ženy ve věku 76 a 88 let a patnáctiletý chlapec. Šestasedmdesátiletý řidič s těžkými zraněními nehodu přežil.

Policejní komisař odložil tuto tragickou událost na základě listinných důkazů, vyhotovení a prostudování znaleckého posudku z oboru ochrany přírody, odvětví hodnocení stavu stromů, jejich poškození, péče o stromy. Nešlo o trestný čin ani jiný delikt,“ uvedla policie v tiskové zprávě.

Dle přibraného soudního znalce bezprostřední příčinou pádu smrku byl extrémně silný poryv větru, spojený s infekcí kmene václavkou smrkovou.  Zaměstnanci Správy Krkonošského národního parku tak podle znalce nemohli předpokládat, že ponechání zbytků starých porostů představuje vysokou míru rizika, zejména pokud je ponechání takových zbytků porostů běžnou praxí v Krkonoších a jiných horách v ČR.

Případ policie vyšetřovala jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Správa KRNAP následně u silnice do Malé Úpy nechala v místě nehody preventivně pokácet 15 stromů, které by mohly být rizikové.

Podobný případ se stal v Krkonoších letos v lednu v Hertvíkovicích u Mladých Buků, kde na projíždějící osobní automobil spadl strom. Řidič zraněním podlehl. Loni začátkem července po pádu stromu na automobil na takzvané staré silnici ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní v Krkonoších zemřela řidička, v autě jela sama. Strom na auto spadl při kácení. Protože se na kácení také podílel policista ve svém volnu, vyšetřování případu si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

s využitím ČTK

Tagy II/252 Krkonoše pád stromu na auto Policie ČR
7 komentářů