Správa železnic přestaví za tři miliardy dolní nádraží ve stanici Děčín východ

Nádraží Děčín východ. Autor: SŽDCNádraží Děčín východ. Autor: SŽDC

Správě železnic (SŽ) tento týden prošel skrze centrální komisi ministerstva dopravy projekt na kompletní přestavbu dolního nádraží ve stanici Děčín

Správě železnic (SŽ) tento týden prošel skrze centrální komisi ministerstva dopravy projekt na kompletní přestavbu dolního nádraží ve stanici Děčín východ. Jinak též takzvané severní nádraží, které využívá nákladní doprava, vyjde na 3,2 miliardy korun. Stavět se má v letech 2024 až 2026.

Cílem projektu je podle Správy železnic kompletní přestavba stanice v obvodu dolního nádraží. Dojde ke zlepšení parametrů stanice, zejména zajištění dostatečné délky a počtu kolejí, rekonstrukcí projde zabezpečovací a sdělovací zařízení.

„Realizace tohoto projektu je sledována i z pohledu samotného města Děčín, které na ni chce navázat rozvojem průmyslové zóny. Po schválení záměrů v centrální komisi ministerstva dopravy může Správa železnic pokračovat v další přípravě,“ uvedla SŽ v tiskové zprávě.

Stanice Děčín východ vznikla spojením dvou nezávisle vybudovaných nádraží. Starší staniční budova je nazývána jako horní (případně jižní) nádraží, novější a mohutnější stavba pak dolní (také severní) nádraží. Areály jsou odděleny ulicí, budova dolního nádraží už zhruba 60 let provozu neslouží.

Přesně před rokem Správa železnic dokončila modernizaci horního nádraží, které slouží osobní dopravě. Šlo o výrazně menší projekt, náklady činily 143 milionů. Nádraží získalo po opravě nové zabezpečovací zařízení, nástupiště s bezbariérovým přístupem i lepší informační systém. Stanice je součástí tratí Ústí n. L.-Střekov – Děčín hl. n. a Děčín hl. n. – Česká Lípa.

Tagy nádraží Děčín východ Správa železnic Top
51 komentářů