Ostravsko: Konec autobusů zdarma, kraj chce do konce roku vymýtit hotovost

Nové autobusy SOR pro Transdev. Autor: TransdevNové autobusy SOR pro Transdev. Autor: Transdev

Moravskoslezský kraj jako jeden z posledních od soboty upouští od mimořádných opatření v autobusové dopravě. Cestující budou opět nastupovat a

Moravskoslezský kraj jako jeden z posledních od soboty upouští od mimořádných opatření v autobusové dopravě. Cestující budou opět nastupovat a vystupovat předními dveřmi a bude je odbavovat řidič. Tím fakticky končí období cestování zdarma, které je pro kraj neudržitelné. Jízdné se na severní Moravě a ve Slezsku neplatilo od 16. března.

Kraj přitom upozorňuje, že bez návratu platících cestujících do veřejné dopravy bude muset autobusovou dopravu omezit. „Tržby za jízdné ve výši zhruba 400 milionů korun ročně tvoří nedílnou součást rozpočtu kraje, bez nich je současný rozsah veřejné dopravy neudržitelný,“ vysvětlil hejtman Ivo Vondrák.

Jeho náměstek pro dopravu Jakub Unucka doplnil, že stávající rozsah veřejné dopravy bude do budoucna možný pouze za předpokladu, že se cestující do autobusů vrátí v takovém počtu jako před začátkem virové pandemie. „Klíčové bude to, aby se cestující v autobusech cítili bezpečně. Proto máme jasný plán, jak cestujícím vrátit důvěru v cestování veřejnou hromadnou dopravou. Některá opatření je možné realizovat ihned, některá až za nějakou dobu,“ řekl Unucka.

Jde především o boj proti hotovostním platbám u řidiče, cílem je omezení kontaktu s cestujícími. „Na konci letošního roku budou všechny autobusy umožňovat placení jízdného kromě ODISky i bankovní kartou. Stejně tak budou odbavovací systémy schopny přečíst QR kód jízdenky, kterou si cestují zakoupí v mobilní aplikaci MůjODIS. Ve spolupráci s obcemi chceme lidem umožnit vyřídit si ODISku na obecních úřadech, aby ji mohl mít opravdu každý,“ doplnil Unucka.

K některým opatřením ale kraj sáhne hned od soboty. Bude například zakázáno dobíjení karty ODIS nižší částkou než stokorunou, aby lidé zbytečně „necourali“ na dobíjecí místa. Hejtmanství přitom doporučuje dobíjení přes e-shop. „A když už opravdu musíte platit hotově, nachystejte si přesnou částku,“ doporučil Unucka.

Koronavirová omezení končí v sobotu i v Královéhradeckém kraji.

Tagy autobusová doprava Moravskoslezský kraj
110 komentářů