Qatar Airways jdou proti proudu. Po škrtech přidává lety

Boeing 787 Dreamliner společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Michael HolečekBoeing 787 Dreamliner společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Michael Holeček

Letecká společnost Qatar Airways se v době, kdy jedna letecká společnost za druhou buď kompletně nebo téměř zastavuje provoz, rozhodla

Letecká společnost Qatar Airways se v době, kdy jedna letecká společnost za druhou buď kompletně nebo téměř zastavuje provoz, rozhodla k nečekanému kroku. Na další dny navyšuje kapacitu na vybraných spojení a přidává nové lety. Důvodem je podle dopravce poptávka po letech, zejména pro návraty do své vlasti.

Dnes dopravce oznámil, že od neděle například navýší kapacitu u letů z Kataru do Austrálie o 48 tisíc míst. V praxi to bude znamenat, že na některé lety nasadí opět airbusy A380, které původně plánoval dočasně omezit. Mezi Dauhá a Sydney bude létat třikrát denně, do Melbourne a Perthu dvakrát denně, do Brisbane jednou denně. Právě cesty z Austrálie do Asie a Evropy čeká v příštích dnech velké omezení: od 1. dubna zastavuje mezinárodní lety Qantas, uzavřený je Singapur, který je důležitým místem pro přestup na lety mezi Evropou a Austrálií.

„Je nám jasné, že je stále hodně lidí, kteří se chtějí vrátit domů a nemají jak. Proto jsme se rozhodli náš provoz posílit,“ řekl šéf Qatar Airways Akbar Al Baker. Firma v posledních dnech omezila výrazně provoz.

Už včera firma oznámila navýšení počtu letů a kapacity na linkách do Paříže, Frankfurtu nebo Dublinu.

Qatar Airways ke kroku přistoupily den poté, co zcela ukončily provoz všechny letecké společnosti ze Spojených arabských emirátů včetně Emirates. Letiště v Perském zálivu jsou poslední roky klíčovým dopravním uzlem pro celosvětovou dopravu a výpadek těchto dopravců je citelně znát. Katar zatím pouze zakázal pobyty v zemi cizincům, přestup na letišti v Dauhá nikoliv.

Změny jsou patrné i v letovém řádu Qatar Airways v Praze. Dopravce nejprve na konci minulého týdne vymazal všechny lety na další týdny, pak nasadil tři týdně. Nově už jsou ale v prodeji lety na čtyři lety týdně do Dauhá: v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu. Místo širokotrupých letadel dopravce nasazuje menší Airbusy A320.

Podle ředitelky prodeje letenek Student Agency Věry Janičinové je situace u dopravců aktuálně značně nepřehledná, podmínky se mění každý den. „Aktuálně jsou v zahraničí stále tisíce Čechů, kteří se snaží dostat zpět do ČR. Do jisté míry situaci komplikuje také to, že jednotlivé státy postupně zavírají svá letiště a ta slouží pouze k návratu jejich vlastních občanů, ale také to, že někteří lidé s návratem do vlasti otáleli, případně vycestovali v posledních hodinách před vyhlášením nouzového stavu, a teď hledají cestu zpět. Nicméně i v těch letech, které míří do Evropy, zůstává již jen velice málo míst a už teď víme, že nebudeme moci na cestě zpět pomoci všem,“ podotkla Janičinová.

Tagy omezení letů kvůli koronaviru qatar airways Top
10 komentářů