Mitsubishi začalo s testováním nového letadla SpaceJet

SpaceJet M100, nové regionální proudové letadlo. Foto: MitsubishiSpaceJet M100, nové regionální proudové letadlo. Foto: Mitsubishi

Společnost Mitsubishi Aircraft dnes zahájila prvním testovacím letem certifikaci nového stroje, s kterým míří zejména na segment regionálních aerolinek. S

Společnost Mitsubishi Aircraft dnes zahájila prvním testovacím letem certifikaci nového stroje, s kterým míří zejména na segment regionálních aerolinek. S více než ročním zpožděním poprvé vzlétl letoun SpaceJet M90.

Stroj odstartoval z letiště v japonském městě Nagoya. K prvnímu testovacímu letu došlo s více než ročním zpožděním. Průběh letu je možné sledovat na FlightRadar24. Po dvou hodinách letadlo úspěšně přistálo.

https://twitter.com/mitsubishiairct/status/1240202454588723200?s=19

Mitsubishi letadlo původně vyvíjelo pod značkou MRJ, loni se rozhodla ho přejmenovat na SpaceJet. Podle zveřejněné zprávy firma počítá s tím, že letadlo dodá prvnímu zákazníkovi – japonské společnosti All Nippon Airways – ve finančním roce 2021, tedy od dubna 2021 do března 2022. Ještě loni ale firma uváděla, že první letadlo předá letos. Nejde však o model M100, ale M90. Ten měl původně vzlétnout již v roce 2013.

M100 je určen hlavně pro americký trh. M90 se testuje již několik let v USA. Důvodem verze M100 je splnění amerických norem na letadla pro regionální dopravu. U něj je stanovena maximální váha 86 tisíc liber (39 tun) a 76 cestujících ve třech třídách. Firma míří s letadlem na stále relativně malý trh regionálních letadel s kapacitou do sta míst. I díky tomuto letadlu by mohlo vzniknout více přímých spojení mezi řadou měst, kam se dosud musí létat s přestupem. Jde o trasy, kam se nevyplatí nasadit větší letadlo a provoz menšího by byl příliš nákladný v přepočtu na sedačku. Díky výrazně nižším nákladům chce Mitsubishi stimulovat nový trh.

Rozměry nového letadla SpaceJet M100. Foto: Mitsubishi

Rozměry nového letadla SpaceJet M100. Foto: Mitsubishi

Firma má zatím na letadla obou verzí 167 závazných objednávek.

Tagy Mitsubishi Aircraft Corporation SpaceJet
3 komentáře