Stát vypravil první autobus pro Čechy, kteří uvízli v cizině. Chystá další

Airbus A340-300 odlétající z Frankfurtu. Foto: LufthansaAirbus A340-300 odlétající z Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Ministerstvo zahraničních věcí vypravilo dnes po obědě první speciální autobus, který má vyzvednout Čechy, kteří uvízli na zahraničních letištích a

Ministerstvo zahraničních věcí vypravilo dnes po obědě první speciální autobus, který má vyzvednout Čechy, kteří uvízli na zahraničních letištích a nemají se už kvůli zrušeným letům či zastaveným vlakům a autobusům dostat jak domů.

První autobus vyrazil do Frankfurtu, ministerstvo chystá vypravení dalších mimořádných autobusů do Mnichova nebo Vídně. Právě tato letiště jsou často využívána českými občany.  Na twitteru to uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Podle něj zatím spolupracuje ministerstvo s hasiči, pokud to bude nutné, uvolní peníze na komerční pronájem autobusů. Pro všechny bude platit povinná dvoutýdenní karanténa.

Petříček současně uvedl, že výjimku ze zákazu vycestovat ze země mohou mít ti, kteří pojedou vyzvednou své rodinné příslušníky na evropská mezinárodní letiště. Podmínkou je ale kopie boarding passu.

Seznam připravovaných spojení a jízdní řády jsou na stránkách ministerstva zahraničístránkách ministerstva zahraničí.

Zastupitelské úřady ČR v zahraničí budou také v nejbližších dnech vypracovávat seznamy českých občanů, kteří se ocitnou v podobných potížích. „I jim se následně pokusíme stejným způsobem pomoci. Apeluji ale na všechny, kteří mají alternativy, jak se dostat do Česka, ať je využijí,“ zdůraznil šéf české diplomacie. Petříček očekává, že všechny uvízlé na cestách se podaří dostat do Česka během příštího týdne.

Čechům uvízlým v zahraničí doporučil využít všech možností k návratu do země. Pokud se to lidem nepodaří, doporučuje kontaktovat příslušný zastupitelský úřad nebo ministerstvo zahraničí na telefonech +420 224 182 605, 2 554, 2 142, 2 425.

Tagy evakuace kvůli koronaviru ministerstvo zahraničních věcí
36 komentářů