Kvůli koronaviru se snížil letecký provoz nad Českou republikou o sedm procent

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Opatření i snížení poptávky kvůli koronaviru způsobily pokles letecké dopravy nad Českem o zhruba sedm procent. Denně v souvislosti s

Opatření i snížení poptávky kvůli koronaviru způsobily pokles letecké dopravy nad Českem o zhruba sedm procent. Denně v souvislosti s šířením nákazy ubylo asi 150 pohybů letadel v českém vzdušném prostoru. Řekl to mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Letecký provoz nad ČR je v současnosti okolo 1700 vzletů, přistání a přeletů denně, což je meziročně o 300 méně. Pokles letů ale vedle koronaviru způsobily i jiné faktory. Kvůli kapacitním problémům v okolních zemích byla například již loni část přeletů přesměrována mimo Česko.

Již za loňský rok se poprvé po deseti letech počet pohybů letadel nad ČR meziročně snížil, a to o 0,6 procenta na 906.666 přeletů, vzletů a přistání.

„Na provozu je to znatelné. Z naší analýzy vyplývá, že pokles pohybů z důvodu šíření koronaviru je zhruba sedm procent. Přesnější čísla za únor budeme mít k dispozici zhruba v polovině měsíce,“ řekl Klíma.

Od čtvrtka jsou zakázány přímé lety mezi Českem, severoitalskými městy a Jižní Koreou. Již dříve vláda zrušila přímé linky do Číny. Vedle nařízeného zákazu aerolinie pociťují kvůli obavám lidí z nákazy a doporučením úřadů obecně pokles zájmu cestujících o létání, a proto některé spoje ruší.

Podle aktualizovaného odhadu Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) by aerolinky provozující osobní leteckou přepravu kvůli epidemii onemocnění mohly přijít o 63 až 113 miliard dolarů. Tak rozsáhlému propadu příjmů odvětví čelilo v době globální finanční krize v roce 2009.

ČTK

Tagy Koronavirus Řízení letového provozu řlp
2 komentáře