Boj o záchranu nádraží v Chotyni. Proti zbourání jeho části vznikla petice

Zastávka Chotyně. Foto: Jaroslav Čihák / Mapy.czZastávka Chotyně. Foto: Jaroslav Čihák / Mapy.cz

Nejasný osud čeká budovu nádraží v Chotyni na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou. Na její záchranu vznikla nově

Nejasný osud čeká budovu nádraží v Chotyni na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou. Na její záchranu vznikla nově i petice, Liberecký kraj se ji snaží protlačit na seznam kulturních památek.

O petici informovala facebooková stránka Nádraží Chotyně, která upozorňuje na hrozbu bourání nádražní budovy. Ta je sice dlouhodobě nevyužívaná, ale svým umístěním představuje jednu z dominant obce.

https://www.facebook.com/nadrazichotyne/posts/145209796948029

Nádraží situované na svahu nad obcí je oficiálně už jen zastávkou, personál odsud zmizel před čtvrt stoletím. „Apelujeme na Správu železnic, aby nedopustila ani částečnou demolici unikátní budovy, která má potenciál stát se reprezentativní ozdobou zdejšího regionu, a žádáme zachování nádražní budovy v původním rozsahu. Demolice by byla krokem v mnoha ohledech nelogickým a bohužel nevratným,“ uvádí autorka petice Michala Marková.

Správa železnic už loni zadala zakázku na projektovou dokumentaci na akci s názvem „Chotyně zast. – oprava (částečná demolice a oprava)“. I kvůli slovu „oprava“ Správa železnic argumentuje tím, že se nepřipravuje demolice celé budovy.

„Řeší se oprava stávajícího objektu, a to v rozsahu potřebném pro splnění povinnosti vlastníka dráhy. V tomto konkrétním případě jsme se s obcí v roce 2018 dohodli na rozsahu zachování stávajícího objektu, způsobu provedení opravy, ale i na odstranění části objektu, která již potřebě dráhy sloužit nebude. Dohodli jsme se i na úpravách přístupové cesty a na opravě osvětlení. Nad rámec běžného postupu jsme se se starostkou dohodli na její účasti během zpracování projektu i  realizaci opravy,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Podle ní plány znamenají obnovu dřevěné části objektu přesně v podobě, v jaké je dnes, včetně zachování jedinečného výhledu na hrad Grabštejn a „redukci zděné části objektu“. „Toto řešení je zcela v souladu s platnou koncepcí Ministerstva dopravy při nakládání s nemovitostmi osobních nádraží,“ dodala Friebová. Podle ní je objekt vybudován v exponovaném místě na vysokém náspu blízko provozované koleje celostátní dráhy s absencí klíčových inženýrských sítí s významným omezením jiného využití objektu. „Nicméně Správa železnic, státní organizace si je vědoma současného  vnímání objektu veřejností a bude i nadále ve svých dalších krocích  postupovat s maximální citlivostí a ve spolupráci se zástupci obce,“ dodala Friebová.

Tagy Chotyně Liberecký kraj petice Správa železnic Trať 089 Liberec - Rybniště
80 komentářů