Aeroflot pořídí další Suchoje SuperJet 100, pět jich má převzít ještě letos

Suchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia CommonsSuchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia Commons

Ruská letecká společnost Aeroflot pořídí dalších pět letadel Suchoj SuperJet 100. K nákupu se dopravce odhodlal i přes kritiku tohoto

Ruská letecká společnost Aeroflot pořídí dalších pět letadel Suchoj SuperJet 100. K nákupu se dopravce odhodlal i přes kritiku tohoto letounu některými dopravci a letošní tragickou nehodu s tímto typem letadla v Moskvě.

Představenstvo firmy rozhodlo na svém posledním zasedání o pořízení dalších pěti letadel pro posílení flotily letadel zejména pro lety na kratší vzdálenosti. Dopravce to oznámil v tiskové zprávě.  Chce si je pronajmout od leasingové firmy. Nezvyklý termín dodání: do konce letošního roku, běžně se na nové letadlo čeká několik let. To naznačuje, že letadla jsou dávno vyrobena, ale jejich majitel je nemá kam udat.

Aeroflot má ve flotile celkem 49 letadel Suchoj SuperJet 100, o jedeno z letadel firma přišla v květnu při nehodě v Moskvě. Ta není dosud finálně vyšetřena. Aeroflot je největším provozovatelem tohoto typu na světě. Zakázka pomůže vylepšit výrobci jeho letošní prodeje: letos Suchoj dodal jen dvě letadla SuperJet 100.

Výrobce letadla se potýká se špatnou pověstí od nehody při předváděcím letu v Indonésii v roce 2012. Nevylepšila ji ani nehoda v Moskvě letos v květnu, kde zřejmě hlavní příčinou byl zásah bleskem a vyřazení autopilota a následné nezvládnuté přistání i evakuace.

Tagy Aeroflot Suchoj SuperJet 100 Top
35 komentářů