Po přejmenování na Šalingrad mohou obyvatelé Brna vybrat název i podobu tramvají

Vizualizace nové tramvaje pro Brno v obvyklém nátěru DPMB. Foto: DPMBVizualizace nové tramvaje pro Brno v obvyklém nátěru DPMB. Foto: DPMB

Loni obyvatelé Brna rozhodli o tom, že nové nádraží (pokud se někdy postaví) se bude jmenovat Brno-Šalingrad. Magistrát druhého největšího

Loni obyvatelé Brna rozhodli o tom, že nové nádraží (pokud se někdy postaví) se bude jmenovat Brno-Šalingrad. Magistrát druhého největšího města v zemi jim dá možnost promluvit i do názvu a vizuální podoby nových tramvají, které po městě budou jezdit od konce příštího roku.

Město dnes oznámilo vypsání nové ankety, která bude probíhat ve dvou kolech. Jde o nové středněkapaitní tramvaje za 1,3 miliardy korun, které si město bude kompletovat v Ústředních dílnách Dopravního podniku města Brna (DPMB). Celkem jde o dodávku 41 vozů, první začnou jezdit na konci letošního roku.  O nové podobě tramvají a názvu by mělo být jasno na začátku května.

Nové tramvaje budou sloužit cestujícím městskou hromadnou dopravou v Brně, proto chceme dát veřejnosti možnost aktivně se podílet na výběru jejich vizuální podoby i jména,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V první fázi dá podnik veřejnosti prostor pro zasílání návrhů na vizuální podobu nových tramvají, tato fáze potrvá od 8. do 28. února 2019. Poté vedení DPMB vybere návrhy do užšího výběru, které vystaví na webových stránkách projekt150.cz. Finální výběr vzejde z hlasování veřejnosti.

Budoucí tramvaj pro Brno bez barevného provedení pro soutěž na novou vizuální podobu. Foto: DPMB

Budoucí tramvaj pro Brno bez barevného provedení pro soutěž na novou vizuální podobu. Foto: DPMB

Stejný postup pak podnik připravuje i s výběrem názvu. „Na začátku dubna zveřejníme vítězný návrh na nový vzhled tramvají a spustíme druhou fázi – tedy výběr jednotného názvu pro vozy. Do 14. dubna lidé budou moci zasílat své návrhy, ze kterých opět zvolíme užší výběr a ten dáme k dispozici pro hlasování veřejnosti,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. „Jsme otevřeni všem návrhům, které budou splňovat základní stanovená kritéria,“ dodal.

Všechny potřebné informace včetně podmínek, které musí návrhy splňovat, zájemci najdou na webu projekt150.cz, který slouží k prezentaci akcí spojených s výročím 150 let MHD v Brně.

Autor vítězného návrhu získá poukaz na roční přenosnou předplatní jízdenku, knihu 150 let městské hromadné dopravy v Brně a další věcné ceny. Odměněni budou i autoři návrhů, které postoupily do užšího výběru.

Harmonogram:
8. – 28. února 2019
zasílání návrhů vizuální podoby
2. polovina března
veřejné hlasování na webu projekt150.cz
1. dubna
vyhlášení vítězného návrhu a spuštění výběru názvu
1. – 14. dubna
zasílání návrhů názvu
2. polovina dubna
veřejné hlasování na webu projekt150.cz
1. května
vyhlášení vítězného návrhu pro název tramvaje

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Středněkapacitní tramvaje pro Brno Top
40 komentářů