Portugalsko zavádí jízdenku na neomezené cestování vlakem, vyjde na pětistovku

Vlak v Portugalsku. Foto: Comboios de PortugalVlak v Portugalsku. Foto: Comboios de Portugal

Jízdenku půjde nahrát pouze na kartu státního dopravce.

Portugalsko po vzoru Německa zavede od 21. října zlevněnou jízdenku na neomezené cestování většinou vlaků za měsíční předplatné. Za měsíc cestování zaplatí lidé 20 eur. Na rozdíl od Německa nebude jízdenka platit i v regionálních autobusech nebo městské hromadné dopravě. Nabídka je podle stránek portugalských drah platná jen pro občany a rezidenty Portugalska.

Start jízdenky Passe Ferroviário Verde definitivně schválila portugalská vláda. Jízdenka je součástí velkého plánu na podporu udržitelné mobility, v jeho rámci došlo ke schválení například dotací na nákup elektrokol. Součástí balíčku je i rozšíření možnosti bezplatného cestování na průkaz pro mládež do 23 let. Dosud tuto možnost měli jen studující, nově bude platit pro všechny do 23 let věku.

Jízdenku bude možné nahrát pouze na kartu státního dopravce Comboios de Portugal, zakoupit půjde měsíční, dvouměsíční nebo tříměsíční varianta. Nový doklad bude platit i v dálkových vlacích kategorie Intercidades, podmínkou ale bude rezervace místa 24 hodin dopředu a pouze dvě jízdy denně. Na dálkových spojích Alfa Pendular mezi Lisabonem a Portem doklad nebude platit vůbec. Detailněji je jízdenka popsána zde.

Tagy Comboios de Portugal neomezené cestování Passe Ferroviário Verde Portugalsko
47 komentářů