Správa železnic rozšířila kuřácké koutky na pardubickém nádraží, lidé musí projít kouřem

Nové kuřácké zóny v Pardubicích. Foto: čtenář Zdopravy.czNové kuřácké zóny v Pardubicích. Foto: čtenář Zdopravy.cz

Pro cestující od Hradce Králové není jiná možnost než projít kolem kuřáků.

Správa železnic vybudovala na pardubickém hlavním nádraží další kuřácké koutky. Nově jsou i na bývalém prvním nástupišti (nyní kolej 3) a jsou umístěny tak, že kouřem od spoluobčanů závislých na nikotinu musí projít i nekuřáci.

Ke zprovoznění nových koutků došlo letos v létě. Už loni se objevily na jiných nástupištích, ale až na jeho koncích, takže kuřáci tolik dýmem neobtěžují. Nové umístění je takové, že cestující od vlaků ve směru z Hradce Králové musí projít hned kolem dvou kuřáckých zón. Podle zákona je přitom kouření na nástupištích zakázáno.

Jednu zónu umístila SŽ na západní okraj budovy na bývalém 1. nástupišti (nyní kolej 3) a druhé mezi obě hradecké koleje (1 a 2), tak, aby se jí nešlo z žádné strany vyhnout.

Zákaz po česku. Správa železnic vybudovala v Pardubicích na nástupišti kuřácký koutek

Podle zákona o ochraně zdraví před návykovými látkami je kouření na nástupištích zakázáno. Mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová uvedla, že kouření na nástupištích v Česku je podmíněně povoleno.

„Kuřácké zóny jsou v rámci EU osvědčenou praxí, nejsou vnímány jako podpora kouření, ale naopak jako zvýšená ochrana nekuřáků. Vymezená zóna na nástupištích v Pardubicích je tedy legitimní způsob regulace kouření v souladu se zákonem 65/2017 Sb., zároveň významně přispívá ke snížení znečištění okolního prostoru nedopalky, s čímž v opačném případě velmi bojujeme,“ uvedla mluvčí.

Nové kuřácké zóny v Pardubicích. Foto: čtenář Zdopravy.czNové kuřácké zóny v Pardubicích. Foto: čtenář Zdopravy.czNové kuřácké zóny v Pardubicích. Foto: čtenář Zdopravy.cz
Tagy Pardubice hlavní nádraží Správa železnic zákaz kouření
50 komentářů