RegioJet může v Polsku nabízet i vnitrostátní dopravu, vrátí se do Katovic

Lokomotiva řady 388 v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva řady 388 v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Prodloužení provozu linky do Přemyšle platí do roku 2030.

Společnost RegioJet uspěla se svými mnohaletými snahami nabídnout v Polsku na trase z Prahy do Přemyšle k ukrajinským hranicím i vnitrostátní dopravu. Polská obdoba Drážního úřadu – Urząd Transportu Kolejowego (UTK) – oznámila, že dopravce může na trase Přemyšl – Krakov – Praha od prosince 2025 jezdit bez omezení pro vnitrostátní dopravu. Dosud je to pro dopravce zakázané.

Vyplývá to z oznámení v úředním věstníku o prodloužení povolení provozu linky na pět let od prosince 2025. Zásadní změnou oproti minulým žádostem je, že objednatel ani regionální dopravce Koleje Śląskie a státní PKP Intercity nepodali žádost o takzvaný test ekonomické vyváženosti. Ten má ukázat, zda komerční linka nebude poškozovat spoje v závazku veřejné služby.

Tímto krokem se dosud zejména PKP Intercity úspěšně daří odolat možnému nástupu alternativních dopravců v Polsku. RegioJet v minulosti souhlas s vnitrostátní dopravou získal, ale ve velmi omezeném rozsahu na jedné lince, takže se dopravci nevyplatilo spojení vůbec zahájit.

Podle žádosti úřadu by spoje RegioJetu měly jezdit v podobných časech, jako jezdí z Prahy do Přemyšle nyní, tedy přes noc. Nově firma plánuje i návrat do Katovic, kde kvůli modernizaci tratí a souvisejícím omezením nezastavuje.

Tagy Praha - Přemyšl RegioJet
14 komentářů