Trolejbusy na Strahov mají stavební povolení, autobusovou linku 176 nahradí trolebusová 53

Autobus u strahovského stadionu. Foto: PIDAutobus u strahovského stadionu. Foto: PID

Na spojení z Karlova náměstí budou nasazeny parciální trolejbusy.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dosáhl zásadního posunu s přípravou stavby trolejbusové trati mezi Karlovým náměstím a Strahovem. Necelý rok po podání žádosti vydal Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) stavební povolení, které je zatím nepravomocné.

Rozhodnutí o stavebním povolení bylo zveřejněno na úřední desce DESÚ.  Termín pro podání odvolání uplynul, zatím není jasné, zda odvolání přišla. Jde o projekt takzvané elektrizace linky 176. Místo autobusové linky DPP plánuje na trase přes Vltavu nasadit postupně parciální trolejbusy. Linka pak bude označena číslem 53. Zakázku na projekt získal Pragoprojekt.

Z rozhodnutí vyplývá, že proti stavbě bylo několik majitelů nemovitostí po trase, úřad ale jejich námitky odmítl nebo vypořádal stanovením podmínek pro stavbu a provoz.

Trolejbusový levý břeh Vltavy. DPP žádá o povolení pro další elektrizaci autobusové linky

Trolejové vedení bude zbudováno na více než čtyřech kilometrech mezi Strahovem a Janáčkovým nábřežím, čímž pokryje 86 procent trasy. Vztyčeno bude 229 stožárů. Na nezatrolejovaném úseku mezi Janáčkovým nábřežím a Karlovým náměstím budou trolejbusy jezdit na baterie, na konečné bude dobíjecí stanice. Počítá se s trolejbusy o délce 12 metrů.

Trať má být napájena ze dvou měníren. Nová měnírna vznikne na Strahově, dále bude využita stávající tramvajová měnírna Hřebenka, která bude rozšířena o trolejbusovou část. Podle dokumentace EIA jsou předpokládané náklady 320 milionů korun.

Pokud vše půjde podle původních plánů, mělo by jít o třetí trolejbusovou trať na území Prahy. Trolejbusy aktuálně jezdí z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla a z Palmovky do Čakovic.

V plánech města jsou i další „elektrifikace autobusových linek“, například 112, 136, 137, 150 a 191.

Tagy 176 Karlovo náměstí - Strahov Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp elektrifikace autobusové dopravy v Praze elektrifikace linky 176
24 komentářů