Smartwings hrozí zrušením letů do Turecka. Stěžují si na tamní dispečery, zpoždění se zhoršují

Letiště Antalya. Foto: Antalya AirportLetiště Antalya. Foto: Antalya Airport

I v neděli bylo v oblasti turecké Antalye zpožděno všech 30 letů Smartwings. Dopravce vyzývá, aby Eurocontrol problém s Turky řešil.

Česká letecká společnost Smartwings se i v neděli musela omlouvat cestujícím za zpoždění velkého množství letů. Důvodem je podle dopravce nedostatečná výkonnost evropského řízení letového provozu Eurocontrol. Konkrétně Smartwings i další společnosti cílí kritiku na turecké dispečery ve vzdušném prostoru v oblasti přímořské Antalye.

Největší problémy zaznamenává skupina Smartwings ve vzdušném prostoru Turecka (Antalya), kde jen během soboty 29. června došlo ke zpoždění všech 30 našich letů a obdobná situace panuje i dnes,“ uvedla v neděli v prohlášemí mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Smartwings a mnoho dalších evropských leteckých společností mají podle ní kvůli špatnému řízení letového provozu nad evropským vzdušným prostorem narušené letové plány a lety nabírají mnohahodinová opakovaná zpoždění, která jsou mimo kontrolu leteckých společností.

Proto aerolinka vyzývá Evropskou komisi k přijetí okamžitých opatření. „Pokud Eurocontrol nevyřeší s tureckými řídícími letového provozu řádné řízení letadel v tureckém vzdušném prostoru tak, aby nedocházelo ke zbytečnému zpožďování letů a vyčkávání letadel před přistáním, nebo dokonce k vynucené diverzi letadel na náhradní letiště, budeme muset část, anebo všechny lety do turecké Antalye zrušit,“ obává se mluvčí Smartwings.

Společnost Smartwings nasadila na letošní letní sezónu 58 letadel, v současné době provozuje v průměru 250 letů denně.

Ke kritice se přidal Ryanair i Wizz Air

Na probém aerolinky upozornily už během soboty. Komplikace s přílety i odlety z/do Turecka potvrdilo také Letiště Praha. Cestujícím doporučuje sledovat jejich odlet či přílet on-line na webových stránkách letiště nebo kontaktovat aerolinku.

Kritická situace na evropském nebi, lety nabírají několikahodinová zpoždění

Mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková deníku Zdopravy.cz v neděli ráno řekla, že zpoždění vznikají jak kvůli přetížení vzdušného prostoru, tak také kvůli počasí nebo z jiných provozních důvodů.

Na dispečery si stěžuje například i Ryanair. Ten vyzval předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby přijala opatření k urychlené reformě služeb řízení letového provozu v Evropě. Kritiku na zodpovědné orgány vyjádřil následně i Wizz Air.

Na Letišti Václava Havla je v současnosti podle ČTK v provozu sedm přímých linek do Turecka. Míří do Antalye, Istanbulu a Izmiru. Smartwings mají dvě pravidelné linky z Prahy do Antalye a Izmiru, kromě hlavního města se do Turecka létá také z Brna, Ostravy nebo Českých Budějovic.

Tagy Antalya Eurocontrol letecké spojení Praha - Antalya smartwings Turecko
29 komentářů