Děti Země prohrály spor o rozestavěnou D1 u Přerova, soud odmítl kasační stížnost

Výstavba dálnice D1 u Přerova. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVýstavba dálnice D1 u Přerova. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Spor se týkal stavebního povolení na hlavní trasu.

Roky trvající soudní spor o stavební povolení na D1 u Přerova míří do finále. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, ve kterém zamítl žalobu spolku Děti Země na stavební povolení pro hlavní trasu dálnice D1.

Vyplývá to z rozhodnutí soudu. Spolku zbývá ještě možnost obrátit se na Ústavní soud. Soud podle textu rozhodnutí neshledal důvody, proč kasační stížnosti vyhovět.

„Pro nás je to dobrá zpráva, pokračujeme dál ve stavbě podle plánu a věřím, že ji stihneme dokončit v termínu,“ řekl ředitel Závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. „Stavba může pokračovat dle harmonogramu se smluvním termínem zprovoznění v březnu 2026,“ uvedl v březnu po prvním rozhodnutí soudu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Děti Země prohrály další spor o výstavbu D1 u Přerova

U ostravského soudu ležel případ přes rok, čekalo se na verdikt Ústavního soudu. Ten potvrdil, že v září 2021 narychlo přijatá změna zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (zákon o EIA) byla v souladu s českou ústavou. Novela měla přinést jednodušší povolování stavby D1 kolem Přerova a dalších úseků D49, schvalovala ji na jednom z posledních zasedání minulá Poslanecká sněmovna ČR.

Nejvyšší správní soud v rozhodnutí upozornil i na oblíbenou metodu Dětí Země podávat blanketní odvolání a stížnosti. „V projednávané věci nicméně především nelze odhlédnout od toho, že rozsudek krajského soudu byl stěžovateli doručen dne 12. 3. 2024 a blanketní kasační stížnost stěžovatel podal až dne 26. 3. 2024, tedy poslední den lhůty,“ konstatoval soud.

Děti Země v této žalobě napadaly platnost rozptylové studie, Krajský soud v Ostravě jim ale za pravdu nedal. „Otázka aktuálnosti rozptylové studie již byla správními soudy vyřešena a v nynějším řízení není jakýkoli prostor pro polemiku s již dříve vyslovenými závěry, na kterých krajský soud i nadále setrvává a nemá jakýkoli důvod se od nich odchýlit,“ uvedl letos Krajský soud v Ostravě.

Obrazem: Noční práce na D1 u Přerova zastavily železniční koridor, dělníci osazovali nosníky estakády

Stavba D1 začala v prosinci 2022, běží podle schváleného harmonogramu. Kompletně hotová má být v roce 2026.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Nejvyšší správní soud Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
78 komentářů