Demolice mladoboleslavského nádraží se posunula o další rok, budova ale získala nové hodiny

Instalace nových hodin ve stanici Mladá Boleslav hl. n. Foto: schindy_david / x.comInstalace nových hodin ve stanici Mladá Boleslav hl. n. Foto: schindy_david / x.com

Mobiliář po demolici najde podle Správy železnic využití v jiných stanicích.

Cestující a drážní zaměstnance ve stanici Mladá Boleslav hlavní nádraží překvapila tento týden nezvyklá aktivita Správy železnic. Po loňské výměně laviček se budova patřící mezi objekty v nejhorším stavu v síti Správy železnic dočkala zcela nových hodin. Už příští rok má jít přitom současná budova k zemi a místo ní vznikne nový objekt.

Výměna hodin vzbudila značný rozruch na sociálních sítích. O demolici stávající výpravní budovy se mluví ve městě přes dvacet let. Správa železnic aktuálně uvádí na svých stránkách v informačním letáku, že stavba začne letos v srpnu, podle letáku byla v březnu zahájena soutěž. K tomu ale nedošlo, správce infrastruktury sice zvládá ve stanicích měnit hodiny, ale dlouhodobě se potýká s aktualizacemi informací o svých stavbách. V mapové aplikaci Správa železnic již uvádí posun termínu zahájení na příští rok.

Další zpoždění proměny mladoboleslavského hlavního nádraží. Stavba začne nejdříve příští rok

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy byly původní oboustranné hodiny již neopravitelné. Neznamená to však podle něj, že až začne v Mladé Boleslavi plánovaná demolice stávající budovy, hodiny vyhodí. „Během chystané investice se současné hodiny odmontují a poslouží na dalším nádraží,“ dodal Gavenda.

Jak se staví na dráze. Správa železnic na pár metrů instalovala hned troje hodiny

Loni došlo ve stanici i k výměně laviček či košů. „Už značně opotřebené vybavení pro cestující bylo potřeba nahradit. Jde o typizovaný mobiliář dodávaný na základě rámcové smlouvy. Podle postupu plánované přeměny mladoboleslavského nádraží se tedy jednoduše odmontuje a beze zbytku využije v jiných lokalitách,“ dodal Gavenda.

Instalace nových hodin ve stanici Mladá Boleslav hl. n. Foto: schindy_david / x.comMladá Boleslav. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Mladá Boleslav hlavní nádraží. Foto: Jan NovotnýVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZVizualizace nové podoby stanice Mladá Boleslav hl. n. Foto: AFRY CZ

O rekonstrukci mladoboleslavského hlavního nádraží se mluví přes dvacet let. Termín zahájení stavby se opakovaně posouvá. Stanice prošla drobnými úpravami v roce 2021 před návštěvou tehdejšího ministra dopravy Karla Havlíčka.

Zanedbané mladoboleslavské nádraží nečekaně prokouklo před návštěvou ministra

Tagy Mladá Boleslav hl. n. Správa železnic
75 komentářů