České dráhy řeší, kam s 300 zaměstnanci na jihu Moravy. Od prosince nebudou potřeba

Čtyřvozová jednotka Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: Škoda GroupČtyřvozová jednotka Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: Škoda Group

Firma nabídne lidem rekvalifikaci například na strojvedoucí.

Ztráta výkonů v části Jihomoravského kraje a nová smlouva na provoz jednotek Moravia povede k nadbytečnosti zhruba 300 zaměstnanců Českých drah. Dopravce nyní řeší, zda je propustí, nebo převede na jinou práci.

Jde o zaměstnance jak z řad vlakvedoucích a pokladních, tak strojvedoucích. Dopravce nyní poprvé uvedl, kolika lidí se budou organizační změny v provozu v Jihomoravském kraji týkat. Podle mluvčí Vandy Rajnochové jde nejen o provozní, ale i návazné profese.

„Naší snahou je udržet u Českých drah maximum z nich. Proto realizujeme dotazníkové šetření a osobní pohovory s cílem zjistit, kolik pracovníků má zájem případně změnit místo výkonu práce nebo svou profesi,“ uvedla Rajnochová.

Nadbytečnost některých lidí souvisí se dvěma smlouvami s krajem. Od prosince přebírá provoz na Břeclavsku Arriva. Současně České dráhy podepisují dnes s krajem novou smlouvu na provoz jednotek Moravia, ve kterých už kraj nepočítá s vlakvedoucími.

Arriva a Jihomoravský kraj poprvé představí vlaky pro Břeclavsko

Zaměstnancům nabídneme možnost rekvalifikace, a to například na pozici strojvedoucího. Nadbytečným zaměstnancům nabídneme také volná místa v regionu v rámci ostatních společností Skupiny ČD. Už také probíhají setkání se zaměstnanci za účasti managementu, personalistů atd., abychom je podrobně informovali o dopadech nové smlouvy na jejich pracovní pozice a o možnostech dalšího uplatnění v rámci Českých drah, Skupiny ČD anebo o podmínkách uplatnění mimo ČD,“ dodala Rajnochová.

Místo vlakvedoucích nově budou jezdit jen revizoři. Krajský organizátor dopravy KORDIS JMK je již začal hledat, v inzerátech ale neuvádí předpokládanou mzdu.

Proč rušíme vlakvedoucí a pokladny. KORDIS JMK vysvětluje zásadní změny ve veřejné dopravě

Proti rušení vlakového doprovodu se postavili v minulých měsících železniční odboráři, šlo ale spíše jen o verbální protesty.

Železniční odboráři se postavili proti rušení doprovodu vlaků v Jihomoravském kraji

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK
318 komentářů