Siemens vyhrál soutěž na první rychlovlaky pro USA, budou jezdit z Las Vegas

Nová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: SiemensNová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: Siemens

Siemens dodá pro Brigthline deset souprav.

Společnost Siemens Mobility vyhrála první soutěž ve Spojených státech amerických na dodávku vysokorychlostních souprav. Pro společnost Brightline West dodá vysokorychlostní vlaky pro trať z Las Vegas do Kalifornie.

Vítězství v soutěži oznámil Siemens v tiskové zprávě. Stavba nové trati začala v dubnu. Půjde o nové jednotky American Pioneer 220 (AP 220), které se budou vyrábět v Nevadě. Deset souprav má být hotovo do roku 2028.

Výběr výrobce trval přes rok. Součástí je i třicetiletý kontrakt na údržbu vozidel, který bude probíhat v novém depu ve městě Sloan v Nevadě.

Siemens již pro Brigthline dodal vlaky pro provoz na Floridě. V USA zaměstnává přes 4 500 lidí. Nová jednotka pojede rychlostí až 320 kilometrů v hodině. Bude mít sedm vozů, kapacita bude 434–450 lidí.

V USA začala stavba první vysokorychlostní trati, povede uprostřed dálnice

Trať uprostřed dálnice

Nová trať propojí Las Vegas v Nevadě s jihem Kalifornie. Celkem 350 kilometrů dlouhá trať bude první skutečně vysokorychlostní železnicí v USA. Projekt soukromé společnosti výrazně podpoří americká vláda, která na stavbu pošle tři miliardy dolarů (cca 70 mld. Kč). Většinu zaplatí soukromý kapitál, celkové náklady jsou 6,5 miliardy dolarů (cca 155 mld. Kč). Dalších 5,5 miliardy dolarů (cca 130 mld. Kč) budou stát nová vozidla a zázemí.
Z Las Vegas povede trať do měst Victor Valley, Hesperia a Rancho Cucamonga, která lze s trochou fantazie označit jako předměstí Los Angeles.

Nová trať povede středovým pásem dálnice I-15. Vlak má jízdu zvládnout za dvě hodiny, zhruba polovinu toho, co dosud trvá jízda autem. Terminál v Las Vegas bude nedaleko hlavního centra (Strip).

Brightline si vybral trasu, která je jednou z nejvíce frekventovaných v USA: ročně mezi Las Vegas a městy na jihu Kalifornie proběhne přes 50 milionů jízd. Dopravce počítá i s rostoucím zájmem o kongresovou turistiku v Las Vegas. V Kalifornii bude do 25 mil od VRT přes 17 milionů lidí.
I když investor neuvádí termín dokončení, řada politiků při zahájení stavby vyjádřila naději, že by mohly rychlovlaky jezdit již v roce 2028, kdy bude v Los Angeles letní olympiáda.

Nová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: SiemensNová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: SiemensNová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: SiemensNová vysokorychlostní jednotka pro Brightline West. Foto: SiemensMapa první vysokorychlostní železnice v USA. Foto: Brightline West
Tagy Brightline Brightline West Las Vegas - Kalifornie Siemens Mobility USA VRT
39 komentářů