Jediný soukromý osobní železniční dopravce v USA expanduje, začal jezdit do Miami

Soupravy pro Brightline vyrobil Siemens ve svém závodě v Sacramentu. Foto: BrightlineSoupravy pro Brightline vyrobil Siemens ve svém závodě v Sacramentu. Foto: Brightline

Společnost All Aboard Florida rozšířila od soboty provoz svých vlaků pod značkou Brightline mezi Fort Lauderdale a Miami. V USA

Společnost All Aboard Florida rozšířila od soboty provoz svých vlaků pod značkou Brightline mezi Fort Lauderdale a Miami. V USA je jediným soukromým dopravcem v osobní dopravě na železnici, chystá pokračování až do Orlanda. Vlaky mají ulehčit zejména přetíženým dálnicím.

Dopravce zatím jezdím osmkrát denně každým směrem, navazuje na v lednu otevřené spojení mezi Fort Lauderdale a West Palm Beach. Cestu zvládne za 38 minut z Miami do Fort Lauderdale, za hodinu a dvacet minut na West Palm Beach. Auto je takové rychlosti schopné konkurovat jen mimo špičku, jinak kvůli přetížené dopravě trvá cesta často mnohem déle. Maximální rychlost vlaků je 79 mil za hodinu, tedy 127 kilometrů v hodině. Podle provozního ředitele Brightline Patricka Goddarda je průměrná rychlost aut na trase mezi oběma městy poloviční.

Mapa trasy vlaků společnosti Brightline včetně plánů na spojení do Orlanda. Foto: Brightline

Mapa trasy vlaků společnosti Brightline včetně plánů na spojení do Orlanda. Foto: Brightline

Brighline nasazuje na trať zatím čtyřvozové vlaky tažené lokomotivami Siemens SCB-40 vyrobené v Kalifornii. Nabízí cestování ve dvou třídách: levnější Smart a dražší Select. Na palubě je wi-fi připojení k internetu. Ceny začínají na deseti dolarech.

Do dvou let mají začít jezdit vlaky až do Orlanda, na této trase chce Brightline jezdit už rychlostí až 125 mil za hodinu, tedy zhruba dvoustovkou.

Majitel Brightline věří, že podobný model příměstské železnice by se mohlo rozšířit i jinde mimo Floridu v USA, například v Dallasu či Atlantě. Firma investovala do železnice na Floridě 3,2 miliardy dolarů, součástí je i nové nádraží Miami Central.

Brightline se spojil obchodně se společností Lyft, konkurentem Uberu a cestujícím radí, aby využívali při cestách k vlaku právě jeho služeb.

Tagy Brightline Florida USA
17 komentářů