V USA začala stavba první vysokorychlostní trati, povede uprostřed dálnice

Vysokorychlostní vlak pro Brightline West. Foto: BrightlineVysokorychlostní vlak pro Brightline West. Foto: Brightline

Politici doufají v dokončení do termínu olympiády v Los Angeles.

Železnice v USA zažila v pondělí historický okamžik. Společnost Brigthline West oficiálně zahájila stavbu nové vysokorychlostní trati (VRT), která propojí Las Vegas v Nevadě s jihem Kalifornie. Celkem 350 kilometrů dlouhá trať bude první skutečně vysokorychlostní železnicí v USA. Maximální rychlost bude 320 km/h.

Projekt soukromé společnosti výrazně podpoří americká vláda, která na stavbu pošle tři miliardy dolarů (cca 70 mld. Kč). Většinu zaplatí soukromý kapitál, celkové náklady jsou 6,5 miliardy dolarů (cca 155 mld. Kč). Dalších 5,5 miliardy dolarů (cca 130 mld. Kč) budou stát nová vozidla a zázemí.

Lidé v USA dlouho sní o vysokorychlostních tratích. Nyní se tento sen stává realitou,“ řekl ministr dopravy Pete Buttigieg. Podle něj jde o novou kapitolu americké železnice. Investor chce podle svých slov navázat na úspěch jiných VRT ve světě. Z Las Vegas povede trať do měst Victor Valley, Hesperia a Rancho Cucamonga, která lze s trochou fantazie označit jako předměstí Los Angeles.

Mapa první vysokorychlostní železnice v USA. Foto: Brightline West

Nová trať je umístěna do středového pásu dálnice I-15. Doba jízdy je plánována na dvě hodiny, zhruba polovinu toho, co dosud trvá jízda autem. Terminál v Las Vegas bude umístěn nedaleko hlavního centra (Strip). Zázemí pro údržbu vlaků vznikne ve městě Sloan v Nevadě.

Brightline si vybral trasu, která je jednou z nejvíce frekventovaných v USA: ročně mezi Las Vegas a městy na jihu Kalifornie proběhne přes 50 milionů jízd. Dopravce počítá i s rostoucím zájmem o kongresovou turistiku v Las Vegas. V Kalifornii bude do 25 mil od VRT přes 17 milionů lidí.

I když investor neuvádí termín dokončení, řada politiků při zahájení stavby vyjádřila naději, že by mohly rychlovlaky jezdit již v roce 2028, kdy bude v Los Angeles letní olympiáda.

Tagy Brightline West Las Vegas - Kalifornie USA VRT Vysokorychlostní železnice v USA
117 komentářů