Stadler dodá více vodíkových vlaků do Kalifornie

Stadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailStadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler Rail

USA se staly pro Stadler hlavním trhem v oblasti vodíkové mobility.

Společnost Stadler Rail získala další zakázku na vodíkové jednotky pro americký trh. Pro kalifornskou dopravní agenturu California State Transportation Agency (CalSTA) a dopravce Caltrans dodá dalších šest jednotek.

Jde o využití opce ze smlouvy na dodávku až 25 jednotek, kterou Stadler Rail uzavřel v USA loni na podzim. Firma tak má již jistotu dodávky deseti vodíkových vlaků. Pro Stadler je USA v tomto segmentu pohonu bezkonkurenčně největším trhem.

Nádraží Pelhřimov. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailStadler FLIRT H2 na vodík pro Kalifornii. Foto: Stadler RailVodíkový FLIRT pro provoz v USA. Foto: Stadler RailTestování jednotky Stadler Flirt H2. Foto: StadlerJednotka Stadler Flirt H2. Foto: Stadler RailSchéma jednotky Stadler Flirt H2. Pramen: StadlerJednotka Stadler Flirt H2 pro San Bernardino. Do provozu se má dostat příští rok. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDvouzová jednotka Stadler Flirt H2 na vodík má kapacitu 108 sedících cestujících. Maximální rychlost je 130 km/h. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Je to další krok k dekarbonizaci dopray na západním pobřeží USA,“ komentoval smlouvu šéf Stadleru v USA Martin Ritter.

Do USA dodá Stadler jednotky FLIRT H2, které už prošly intenzivním testováním ve Švýcarsku a USA. V brzké době se očekává zahájení plného provozu s prvními jednotkami. Nejde o levnou záležitost: jedna jednotka vychází v přepočtu na 460 milionů korun.

První kontrakt firma podepsala se San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA).

Kalifornie věří vodíku na železnici. Stadler získal v USA objednávku na další vlaky

Tagy Caltrans Stadler Flirt H2 Stadler Rail vodíkové vlaky
39 komentářů