Klimaticket vytáhl rakouské dráhy k novému rekordu v dálkové dopravě

Vlak před Tauernským tunelem. Foto: ÖBBVlak před Tauernským tunelem. Foto: ÖBB

Do nových vozidel a infrastruktury investovaly ÖBB téměř čtyři miliardy eur.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) loni i přes pandemická omezení v prvních měsících roku dosáhly rekordního počtu přepravených cestujících v dálkových vlacích. Letos chce dopravce překonat absolutní rekord z roku 2019.

Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2022. Podle ní přepravily všechny dopravní prostředky ÖBB (včetně autobusů) 447 milionů cestujících. V meziročním porovnání došlo k nárůstu o 38 %. Z celkového počtu cestujících bylo 42 milionů v dálkových vlacích, což je nejvíce v historii. Dopravce naopak zaznamenal pokles v nákladní dopravě.

Cestování vlakem je velmi trendy a odráží se to i na číslech. Pro rok 2023, 100. rok naší existence, očekáváme přes 480 milionů cestujících, a tedy nový rekord v počtu cestujících,“ řekl Andreas Matthä, šéf ÖBB.

ÖBB nárůst vysvětlují oživením cestovního ruchu i v říjnu 2021 zavedený Klimaticket, který umožňuje neomezené cestování veřejnou dopravou po celé zemi.  „Do konce roku 2022 se prodalo přes 200 000 kusů, což výrazně překonalo původní očekávání. Očekáváme, že železniční boom bude pokračovat i v roce 2023,“ dodal Matthä.

Rok 2022 přinesl zhoršení výsledků v přesnosti vlaků, včas dojelo 95,5 % všech vlaků. To znamená, že ÖBB je stále jednou z nejpřesnějších železnic v Evropě. Celá skupina loni investovala 3,9 miliardy eur do nových vozidel a železniční infrastruktury.

Tagy KlimaTicket ÖBB
27 komentářů