Německo zruší od 2. února povinnost roušek ve veřejné dopravě

Vysokorychlostní jednotka ICE. Foto: Deutsche BahnVysokorychlostní jednotka ICE. Foto: Deutsche Bahn

V některých spolkových zemích už povinnost nosit roušky v dopravě není od prosince.

Cestování veřejnou dopravou v Německu bude od 2. února bez povinnosti jezdit s nasazenou ochranou horních dýchacích cest. Poté, co konec roušek oznámila postupně většina spolkových zemí v městské a regionální dopravě, zruší tuto povinnost i spolkové ministerstvo zdravotnictví. Jeho pravidla platí v dálkové dopravě, tedy hlavně ve vlacích a dálkových autobusech.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbych dnes oznámil, že země bude více spoléhat na odpovědnost cestujících. Německo je jednou z posledních zemí v Evropě, která roušky v dopravě ještě vyžaduje. Ministr čelil čím dál většímu tlaku na jejich zrušení, zvláště v době, kdy v jiných uzavřených prostorách podobná ochrana nebyla již povinná.

„Lidé nemohou pochopit, proč by měly existovat rozdíly mezi veřejnou regionální a dálkovou dopravou. Proto sjednocení pravidel vítám, ulehčí to i práci personálu,“ řekl ministr dopravy Volker Wissing. Už dříve Německo zrušilo povinnost roušek v letadlech. Země původně plánovala konec povinnosti roušek až 7. dubna, pro dřívější konec bude muset změnit rychle zákon.

Německem se poslední týdny valila vlna oznámení o konci povinnosti roušek ve veřejné dopravě v jednotlivých spolkových zemích. Už od prosince není povinnost je nosit v Bavorsku, Šlesvicku-Holštýnsku a Sasku-Anhaltsku. Od 16. ledna skončí tato povinnost v Sasku, další země se přidají od února.

Tagy Covid-19 Německo roušky
42 komentářů