Nová varianta covidu-19 omikron začíná opět výrazně ovlivňovat mezinárodní dopravu

Velmi častý nápis posledních dní. Let zrušen. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comVelmi častý nápis posledních dní. Let zrušen. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Cestující v Amsterdamu čekali po příletu z Jihoafrické republiky hodiny v letadle, více než desetina byla pozitivních.

(aktualizováno v neděli 10:04) Jedna země po druhé začíná uzavírat vstup do země cestujícím, kteří přilétají z Jihoafrické republiky a dalších afrických států. Důvodem je nová varianta koronaviru omikron. K zákazu se začínají postupně připojovat i letecké společnosti.

Situace tak začíná silně, zatím ale v menším měřítku, připomínat počátek pandemie v březnu 2020. Tehdy rychle přibývalo zemí, které zavíraly své hranice, nejprve před cestujícími z vybraných zemí. Po dříve oznámeném lockdownu pro turisty v Rakousku od dnešního dne platí stopka pro přílety do Izraele.

Mediálně zřejmě nesledovanější situace nastala včera večer v Amsterdamu. Tamní úřady nenechaly vystoupit cestující ze dvou letadel z Jižní Afriky. Na letištní ploše museli strávit několik hodin, poté byli testováni na koronavirus.

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že z celkem 592 cestujících bylo 61 testováno s pozitivním výsledkem. Nyní je čeká karanténa v hotelu u letiště. Letecká společnost KLM oznámila, že do Jižní Afriky bude zatím dál létat. První letecké společnosti naopak provoz do některých afrických zemí přerušují: dnes například Qatar Airways a Emirates.

K velkému omezení dochází i ve Velké Británii: po příletu musí každý cestující na test a až do jeho výsledku do karantény.

Řada států již dříve reagovala na výskyt nové mutace zpřísněním podmínek vstupu na svá území, případně zrušením letů z těch regionů, kde se nová varianta už objevila. Příjezdy do svých zemí v různé míře omezily například Nizozemsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Německo, Švýcarsko, USA, Kanada, Brazílie, Rusko i Česko. Do ČR je ode dneška omezen vstup z osmi afrických zemí.

V Česku už byla nová varianta odhalena u prvního občana. I proto lze očekávat, že se u řady států zařadíme na seznam zemí, odkud není možné přicestovat bez karantény. Jako první to dnes udělalo Švýcarsko.

Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

(s využitím ČTK)

Tagy Covid-19 omezení dopravy kvůli koronaviru omikron
54 komentářů