Nevozte děti do školy autem. Začala týdenní kampaň, účastní se jí 70 tisíc dětí

Kažodenní realita ráno před školou. Foto: Ivana Sůrová / Zdopravy.czKažodenní realita ráno před školou. Foto: Ivana Sůrová / Zdopravy.cz

Prostranství před školami skutečně nebylo původně architektonicky projektováno jako velkokapacitní parkoviště, upozorňují organizátoři akce.

Po celé zemi dnes odstartoval šestý ročník kampaně Pěšky do školy. Jejím cílem je zvýšit počet dětí, které nevozí do školy rodiče autem, ale chodí pěšky či jezdí na kole nebo koloběžce. Akce je součástí Evropského týdne mobility.

Šestý ročník kampaně Pěšky do školy přilákal podstatně více škol a dětí než loni. Do projektu organizace Pěšky městem se zapojí 300 škol a týmů ze 157 měst napříč celou zemí.  Do výzvy se mohly přihlásit celé školy, jednotlivé třídy nebo jen parta spolužáků či kamarádů. 240 škol a týmů se do projektu v roce 2022 zapojilo zcela poprvé, 60 zareagovalo na výzvu opakovaně. Celkem se zapojí 70 tisíc dětí.

„Počet zapojených tříd a dětí je oproti předchozímu ročníku trojnásobný což považujeme za doslova exponenciální úspěch. Především s ohledem na opačný trend, kdy zároveň raketově vzrůstá obliba dopravy dětí do školy autem. Pro dnešní třicátníky bylo dojíždění do školy s rodiči autem ojedinělý fenomén, dnes se v ČR takto dopravuje čtvrtina dětí,“ říká koordinátorka projektu Marie Čiverná.

Místo parkoviště prostor k setkávání

Připomíná jeden z mnoha problémů takového způsobu dopravy. „Prostranství před školami skutečně nebylo původně architektonicky projektováno jako velkokapacitní parkoviště, ani by k tomuto účelu sloužit nemělo. Prostor před školou by naopak měl sloužit dětem i rodičům jako místo k setkávání a hraní,“ dodává k projektu jeho koordinátorka Marie Čiverná. I proto už na některých českých školách zavedli projekt školní ulice, kdy ráno ke škole nesmí auta.

Na dopravní situaci před školami si dlouhodobě stěžují i pedagogové či pracovníci, kteří výzvu ve svých školách každoročně koordinují. Nejčastější výtky směrují k  samotné zahlcenosti automobilovou dopravou před školami, ale i k bezohlednosti řidičů a řidiček, kteří své děti vozí až k nejzazšímu možnému místu a poté se stále nastartovaným motorem vodí své dítě až ke školní bráně nebo do šatny.

Česká verze sloganu letošního Evropského týdne mobility – „Kombinuj a jeď“ – odkazuje k tomu, že děti mohou k cestě do školy využít i kolo, koloběžku nebo veřejnou dopravu. Organizace Pěšky městem upozorňuje, že individuální automobilová doprava zatěžuje životní prostředí, brání udržitelnému urbanismu měst a ve výsledku zhoršuje fyzické i mentální zdraví obyvatel.

Ambasadorkami letošního ročníku akce jsou herečka Lenka Krobotová a mistryně světa v alpském lyžování z roku 2007 a zakladatelka kliniky celostní terapie a sportu VO2MAX Šárka Strachová. Detailní informace o celé akci jsou na stránkách organizace Pěšky městem.

Tagy Pěšky do školy školní ulice
273 komentářů