Projekt školní ulice se osvědčil, Praha 6 zvažuje omezení aut i na dalších místech

Základní škola Haunspalka. Foto: ZŠZákladní škola Haunspalka. Foto: ZŠ

Většina rodičů se v anketě vyslovila pro zachování omezení, někteří volají po rozšíření zóny bez aut.

Radnice Prahy 6 nechá trvale omezení provozu pro auta před Základní školou Hanspaulka. Pilotní provoz takzvané školní ulice, kdy mezi půl osmou a osmou hodinou nesměla před školu vjíždět auta, přivítali i samotní rodiče, ukázala anketa.

Omezení provozu v ulici Na Čihadle v úseku mezi ulicemi Finkovská a Na Hanspaulce platilo půlhodinu před začátkem vyučování. „Stačilo to, aby se před školou předešlo nebezpečným situacím spojeným zejména s neobratným parkováním a vysazováním dětí z vozidel v blízkosti vstupu do školy. Zároveň se zlepšily podmínky pro děti jezdící do školy MHD, na kole nebo přicházející pěšky,“ vysvětlil místostarosta pro dopravu Jiří Lála.

Celý projekt doprovázela masivní informační kampaň a výzkum hodnotící zpětnou vazbu žáků, rodičů, zaměstnanců a rezidentů z okolí na fungování pilotní úpravy. V anketě pak lidé (většinou rodiče žáků školy) uvedli, že si přeji školní ulici zachovat natrvalo. „Toto řešení jim jednoznačně přináší více pozitiv než negativ. 148 respondentů zmiňovalo větší bezpečnost při příchodu do školy, 74 lidí vítalo klidnější cestu do školy, 34 se líbil komfortnější a uvolněnější pohyb a ráno bez stresu, 18 ocenilo lepší ovzduší a menší obavy pustit děti do školy samotné,“ uvedla radnice.

Mezi zápory rodiče nejčastěji zmiňovali zhoršenou situaci u dolního vchodu do školy v ulici Sušická, větší provoz v ulici Na Hanspaulce a šest respondentů tvrdilo, že je u školy větší zmatek v dopravě než před zavedením opatření. Řada lidí současně navrhla omezit dopravu v širším okolí školy.

Školní ulice se jako koncept úspěšně využívá v zahraničí, stejně tak i u několika dalších pražských a středočeských škol. I přes veškerá pozitiva projektu nelze zákaz vjezdu dát před všechny školy, vhodné podmínky jich nabízí jen několik. „Aktuálně zvažujeme uplatnění podobného konceptu ještě v okolí dalších tří škol, záležet bude především na nich, zda budou záměr aktivně podporovat, či nikoliv,“ dodává místostarosta Lála.

Tagy omezení dopravy u školy parkování před školou Praha 6 školní ulice
17 komentářů