Správa železnic zřídila vlastní ochranku, začala hlídat Negrelliho viadukt

Bezpečnostní dispečink Správy železnic. Pramen: SŽBezpečnostní dispečink Správy železnic. Pramen: SŽ

Členové ochranné služby SŽ dosud řešili 36 incidentů, například vykázali 19 osob z obvodu dráhy nebo zamezili vandalismu.

Správa železnic (SŽ) počínaje letošním červencem zřídila vlastní ochrannou službu a jako první úkol jí zadala střežení Negrelliho viaduktu. Jde o pilotní projekt, který má ukázat, zda je cesta vlastní ochranky správná.

„Důvodem jsou narůstající požadavky na zabezpečení kritické infrastruktury a dobré zkušenosti s touto službou u partnerských železničních správ,“ oznámila dnes Správa železnic. Negrelliho viadukt dosud hlídala najatá soukromá společnost, po vypršení smlouvy ji nyní hlídá 18 zaměstnanců SŽ (cílem je 30 strážných).

„Výdaje na agenturu hlídající Negrelliho viadukt dosahovaly 10 milionů ročně. Pilotní projekt zhodnotíme po třech měsících, kdy budeme vědět, jaké máme náklady v porovnání s externí firmou. V maximální možné míře využíváme vlastní systémy a technologie,“ uvedl šéf SŽ Jiří Svoboda.

Příslušníci ostrahy Správy železnic musejí podle něj mít znalosti bezpečnostní i železniční problematiky a splňovat zdravotní způsobilost. „Po prvním měsíci činnosti našich strážných jsme víc než spokojeni. Pozitivně hodnotím narůstající místní a osobní znalost a starost, kterou zaměstnanci o objekt mají. Máme v rukou nástroj, který může zajistit spolehlivou a reprezentativní ochranu vybraných objektů Správy železnic,“ doplnil šéf projektu Zdeněk Vondrák.

Členové ochranné služby SŽ dosud řešili 36 incidentů, například vykázali 19 osob z obvodu dráhy nebo zamezili vandalismu. Spolupracují přitom s policií, k dispozici mají nový bezpečnostní dispečink SŽ v Pernerově ulici.

Tagy bezpečnostní služba Negrelliho viadukt Správa železnic
46 komentářů