Policie obvinila ochranku plzeňského železničního uzlu z týrání bezdomovce

Plechová bouda, v které došlo k napadení bezdomovce. Foto: Policie ČRPlechová bouda, v které došlo k napadení bezdomovce. Foto: Policie ČR

Správa železnic plánuje vytvoření vlastní ochranky.

Plzeňští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř mužů z bezpečnostních agentur Indus a Securitas ČR kvůli napadení bezdomovce v areálu plzeňského železničního uzlu. Obě firmy pracují v Plzni pro České dráhy a Správu železnic.

Policie v tiskové zprávě informovala, že muže ve věku 22 let, 37 let, 23 let a 18 let obvinili ze spáchání trestných činů loupeže a ublížení na zdraví spáchaných formou spolupachatelství.  Obvinění jako pracovníci bezpečnostní agentury kontrolovali areál Českých drah a v nevyužívané plechové hale společně vyhledali čtyřiapadesátiletého muže bez domova, který zde přebýval. Vyzvali ho, aby halu opustil.

„V době, kdy si balil svoje věci, tak ho několikrát udeřili teleskopickým obuškem do různých částí těla, kopali do žeber, do hlavy a nastříkali mu pepřový sprej do tváře. Pak si všimli, že má na sobě řetízek a prsten. Pod pohrůžkou, že mu zlámou prsty, jim měl svoje šperky vydat. Poškozený to odmítl, a tak mu šperky sami strhli z krku a prstu a ponechali si je,“ popisuje tisková zpráva policie.

Potom muže vytáhli z haly ven, naložili ho do nákupního vozíku, který se nacházel poblíž, a roztlačili ho po silnici. Po několika metrech se vozík převrátil. Muž z něj vypadl ven a pracovníci ostrahy z místa odešli.

Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici. Obvinění jsou stíháni na svobodě, hrozí jim trest odnětí svobody na dva roky až deset let.

Stažení zaměstnanců ze zakázek

K incidentu mělo dojít v prostoru odstavného nádraží Plzeň-Lobzy. Zaměstnanci pracovali jako ostraha pro České dráhy (Securitas) a pro Správu železnic (Indus). „V případě ostrahy ČD zajišťované firmou Securitas byli konkrétní pracovníci dodavatele staženi ze zakázek ČD. S ohledem k probíhajícímu šetření události ze strany PČR se k události nebudeme více vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Zástupce Securitas ČR Marek Rozbroj potvrdil, že se do konfliktu zapojili zaměstnanci firmy. „Společnost Securitas ČR nastalé situace velmi lituje a jakékoliv agresivní jednání zásadně odsuzuje. Přísně dbáme, aby naši zaměstnanci nebo smluvní pracovníci vždy postupovali v souladu se zákonem. Okolnosti události v tuto chvíli prošetřujeme ve spolupráci s Policií ČR. Dotyčným pracovníkům byla okamžitě zakázána činnost na všech zakázkách firmy,“ řekl Rozbroj.

Podle něj firma neprodleně zahájila kroky ke zlepšení kontroly výkonu služby strážných a zpřísnění podmínek při najímání strážných od subdodavatelských agentur. To byl i případ těchto mužů. Agentura Indus od pátku na zaslané dotazy nereagovala.

„Vzhledem k příslušnosti jednoho z mužů k agentuře, která pro nás zajišťuje ostrahu v budově plzeňského hlavního nádraží, jsme ale byli informacemi velmi znepokojeni – takové jednání je pro Správu železnic zcela neakceptovatelné a nechceme ním být nijak spojováni,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. „Agenturu Indus jsme proto obratem oslovili se žádostí o vysvětlení. Podle jejího vyjádření zmíněný člověk u společnosti již nepracuje. Společnost Indus nás ujistila, že se od jakýchkoliv podobných projevů násilí a neprofesionality plně distancuje a všechny zaměstnance opětovně poučí o jejich pravomocech a povinnostech,“ dodal.

Incident v Plzni zároveň podle mluvčího nepřímo podporuje záměr Správy železnic dále rozšiřovat vlastní tým ostrahy objektů. Chce tak veřejnosti a cestujícím garantovat kvalitní personál procházející adekvátním vzděláváním a výcvikem.

Tagy bezpečnostní služba Indus Policie ČR Securitas ČR Železniční uzel Plzeň
76 komentářů