Bývalý náměstek pro dopravu navrhuje na Teplicku dopravu zdarma placenou z pokut ICOM

Autobus Mercedes Citaro společnosti ČSAD Slaný na lince z Litvínova do Olbernhau. Foto: Olbernhau.deAutobus Mercedes Citaro společnosti ČSAD Slaný na lince z Litvínova do Olbernhau. Foto: Olbernhau.de

ČSAD Slaný přestalo na Teplicku rušit spoje kvůli nedostatku řidičů.

Předchozí náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Komínek navrhuje radním, aby za problémy s častými výpadky spojů dopravce ČSAD Slaný (člen ICOM Transport) nechal jezdit cestující na Teplicku několik měsíců zdarma. Provoz by platil kraj z pokut udělených dopravci.

Jde o podobný model, který zvolil kvůli problémům při náběhu provozu Bratislavský samosprávný kraj s Arrivou. Několik měsíců zde kvůli výpadkům jezdily autobusy zdarma.

Kraj dosud ČSAD Slaný udělil pokuty ve výši téměř tří milionů korun. „Je to minimum, co může Ústecký kraj udělat pro cestující, aby jim alespoň trochu vynahradil dlouhodobé problémy se špatně funkční autobusovou dopravou,“ uvedl Komínek. Radní o jeho návrhu nejednali.

ČSAD Slaný zajišťuje provoz na Teplicku od loňského prosince. Teprve minulý týden se dostal provoz do normálu bez rušení spojů. Kvůli častým výpadkům vznikla dokonce na Facebooku satirická stránka ICOM nejlepší dopravce.

Podle agentury ČTK již dopravce zaplatil pokuty za prosinec a leden a zároveň požádal o její prominutí, to ale zastupitelé na svém včerejším jednání odmítli. Pokutě firma podle krajského odboru dopravy čelí také za to, že vozidla neměla řádné fungující informační systémy a několik dní chyběl ve vozech odbavovací systém. Za tato nedodržení smlouvy uložil kraj dopravci pokutu 156 500 korun. O odpuštění této částky dopravce nežádal. Pokutu již firma zaplatila, uvedl vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk. Firma rušení spojů vysvětlovala pandemií koronaviru či válkou na Ukrajině.

Tagy ČSAD Slaný Doprava Ústeckého kraje ICOM Transport Ústecký kraj
16 komentářů