ČD Cargo má další zakázku pro svoji novou balkánskou dceru

Kontejnery Maersk. Foto: ČD CargoKontejnery Maersk. Foto: ČD Cargo

Dopravce má získat kompletní povolení pro provoz v Chorvatsku do května.

Loni založená společnost ČD Cargo Adria získala další zakázku na zajištění dopravy na Balkánském poloostrově. Pro společnost Maersk začne s přepravou kontejnerů mezi chorvatským přístavem Rijeka a srbským hlavním městem Bělehradem.

O novém kontraktu informovalo ČD Cargo na svých sociálních sítích. Zatím má jít o čtyři páry vlaků týdně. Už loni společnost získala podobnou zakázku na stejné trase, ale pro společnost Cosco.

Jde o přepravu našimi vozy, lokomotivy zatím zajišťují naši partneři,“ upřesnil předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Nejpozději do května letošního roku zahájí i provoz na vlastní licenci. „Licenci k provozování drážní dopravy jsme získali v prosinci loňského roku a do konce května letošního roku očekáváme získaní i druhé části licence, kterou je osvědčeni dopravce,“ dodal Tóth.

ČD Cargo založilo další dceřinou zahraniční pobočku loni v květnu. Má umožnit další expanzi dopravce do mezinárodních přeprav. Rijeka dosud není pro železniční dopravu tolik využívaná, zájem o tento přístav ale výrazně roste i kvůli kapacitním problémům jednokolejné železnice z Koperu. Z a do Rijeky se vozí kontejnery a metalurgické výrobky. Je zde i významný ropný terminál a terminál na překládku dřeva. ČD Cargo chce v budoucnu využít i potenciál rozvíjejícího se přístavu v Ploče. Chorvatsko také počítá s investicemi do rozšíření kapacit obou těchto přístavů.

Podle Tótha je Balkán oblastí, kde vidí dopravce další prostor ke své expanzi. Do budoucna nevylučuje ani zájem o Slovinsko a Srbsko. Firma zvažuje, že v Chorvatsku bude mít i vlastní lokomotivy. Ambicí společnosti je vést vlaky napříč Evropou pod jednou značkou.

ČD Cargo za poslední dva roky výrazně zesílilo svoji orientaci na zahraniční trhy, licenci má již v šesti zemích.

Tagy ČD Cargo ČD Cargo Adria Maersk
34 komentářů