Celou cestu s vlastní lokomotivou. Do Lovosic přijel první vlak ČD Cargo z Rotterdamu

První vlak ČD Cargo z Rotterdamu. Pramen: ČD CargoPrvní vlak ČD Cargo z Rotterdamu. Pramen: ČD Cargo

ČD Cargo aktuálně chystá pronájem i nákup dalších lokomotiv pro mezinárodní přepravy.

Společnost ČD Cargo spustila linku mezi Lovosicemi a Rotterdamem. První kontejnerový vlak z Rotterdamu přijel do terminálu ČD-DUSS v Lovosicích v úterý. Firma se tím pochlubila na twitteru.

Je to poprvé, co lokomotiva ČD Cargo absolvovala s vlakem celou cestu (konkrétně šlo o Vectron), přičemž v České republice a v Německu jel vlak na licenci ČD Cargo. V Nizozemí pak byla využita licence firmy LTE-NL.

„Celkem budeme s našimi partnery realizovat čtyři páry vlaků týdně,“ uvedl šéf společnosti Tomáš Tóth.

Dceřiná firma Českých drah se na zahraniční expanzi soustředí v několika posledních letech. První vlak na vlastní licenci vypravila do Německa loni na jaře poté, co završila zhruba roční proceduru, kterou si povolení k provozování drážní dopravy v Německu vyžádalo.

Napřímo nebo skrze dceřiné firmy má český nákladní dopravce licence i v Maďarsku, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Pro dceru ČD Cargo Adria usiluje o licenci v Chorvatsku.

Podle Tótha roste ČD Cargo v mezinárodních přepravách rychleji než v tuzemských. „Díky tomu, že rosteme mezinárodně, získáváme zakázky u klientů v Čechách. Již 62 procent našich přeprav v ČR je mezinárodních. Je to tedy práce i pro naše zaměstnance v Česku,“ sdělil Tóth.

ČD Cargo aktuálně chystá pronájem i nákup dalších lokomotiv pro mezinárodní přepravy.

Tagy ČD Cargo Nizozemí Rotterdam
107 komentářů