67 nových autobusů. SAD Lučenec modernizuje vozový park

67 nových autobusů pro SAD Lučenec. Zdroj: SAD Lučenec67 nových autobusů pro SAD Lučenec. Zdroj: SAD Lučenec

Nové autobusy Iveco vyšly na více než 17 milionů eur.

Zasádním způsobem se rozhodla zmodernizovat svůj vozový park společnost Slovenská autobusová doprava (SAD) Lučenec. S investicí pomohl evropský fond regionálního rozvoje. Dopravce nakoupil za více než 17 milionů eur hned 67 nových autobusů výrobce Iveco. Průměrný věk jeho flotily se tak sníží z původních 7,8 let na pouhých 2,8 roku.

Nová vozidla jsou vybavena úspornými ekologickými motory, které splňují normu EURO 6. Čtyři autobusy z celkového počtu disponují pohonem na elektřinu. Cestujícím nabídnou ergonomická sedadla, wifi připojení, USB nabíječky či vnější a vnitřní informační systém informující o odjezdech z následující zastávky v reálném čase.

O tepelný komfort se postará samostatně programovatelné nezávislé topení, klimatizace i tónovaná skla s determální ochranou. Všechna vozidla jsou v provedení se sníženou podlahou pro usnadnění nástupu a výstupu. Platit v nich půjde také platební kartou a samozřejmostí jsou bezpečnostní kamery či systém pro sledování polohy autobusu v reálném čase.

SAD Lučenec má na starost veřejnou osobní dopravu na pravidelných příměstských a městských linkách v okresech Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Detva, Revúca, Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Zvolen, Velký Krtíš a Rožňava. Společnost provozuje přes 200 autobusů.

Dopravce je od letošního května plně ve vlastnictví firmy Kobra. Státní společnost MH Manažment jí tehdy prodala svůj menšinový podíl za 2,4 milionu eur.

Tagy Lučenec SAD Lučenec slovensko
12 komentářů