33 hodin mimo provoz. Gatwick po uzavření kvůli dronům obnovil provoz

Boeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - NorwegianBoeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - Norwegian

Druhé největší letiště ve Velké Británii obnovilo v pátek ráno po více než 33 hodinách provoz. Důvodem kolapsu na letišti

Druhé největší letiště ve Velké Británii obnovilo v pátek ráno po více než 33 hodinách provoz. Důvodem kolapsu na letišti byl provoz dronů v jeho blízkosti, které ohrožovaly letadla.

Po výbuchu islandské sopky v roce 2010 šlo o největší narušení provozu ve Velké Británii, které přišlo navíc ve velmi nevhodnou dobu předvánoční špičky. Kolaps letiště narušil cestování stovkám tisíc lidí včetně linek z Prahy.

K zahájení provozu došlo dnes v 7:15, letiště ale varuje před velkými zpožděními a stále i rušením některých letů. První vzlétlo letadlo z Gatwicku do finského Rovaniemi.

Policie ani armáda nenašla pachatele, který drony pilotoval. Podle úřadů ale nenasvědčuje nic tomu, že by šlo o teroristický útok. Drony z okolí letiště zmizely.

K zastavení letů došlo ve středu ve 21.03 poté, co byly v okolí letiště spatřeny dva drony. Jejich vlastníci je u letišť nesmí provozovat. S drony má problém čím dál více letišť. Ve Velké Británii za provoz dronů v pásmu kilometru od letiště hrozí až pětileté vězení.

Část letů byla odkloněna na jiná letiště v Londýně, část byla zrušena.

Tagy drony Londýn - Gatwick
8 komentářů