ZSSK přidává vlaky kolem Bratislavy, rychlíky ponesou názvy termixu a čističe WC

ZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSKZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSK

Velké změny v jízdních řádech čekají od neděle cestující na Slovensku. Slovenský státní dopravce ZSSK navýší výrazně počty vlaků v

Velké změny v jízdních řádech čekají od neděle cestující na Slovensku. Slovenský státní dopravce ZSSK navýší výrazně počty vlaků v okolí Bratislavy nebo přidá spoje v Žilinském kraji. Změní také některé tradiční názvy rychlíků.

Kompletní změny dnes představila ZSSK novinářům při prezentační jízdě. Nejvíce vlaků přibude na trase z Bratislavy do Trnavy a z Bratislavy do Sence. V úseku Bratislava-Nové Mesto – Trnava bude dohromady zavedených 27 nových vlaků, v úseku Senec – Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-Petržalka bude zavedených celkem 29 nových vlaků. To současně umožní zavedení hodinového taktu na vnitroměstském úseku Bratislava-Vajnory/Bratislava-Rača přes Bratislava-Nové Mesto až do Bratislava-Petržalka).

Dohromady 56 nových vlaků vytvoří nový model železniční příměstské dopravy na území hlavního města a dojde k rovnocennému rozložení nabídky osobních vlaků mezi stanice Bratislava hl. st. a Bratislava-Nové Mesto,“ uvedla ZSSK v tiskové zprávě. Všechny vlaky budou zařazeny do integrovaného dopravního systému Bratislavského kraje.

Hlavním cílem této změny je ulehčení přeplněných městských silnic a využití potenciálu kolejové dopravy. „Navýšení zabezpečí lidem pohodlnější a rychlejší dojíždění za povinnostmi. Jde o jedno z nejvýraznějších posílení železniční dopravy. Věřím, že lidé budou spokojení a zjistí, že se jim vyplatí vyměnit auto za vlak,“ řekl ministr dopravy a výstavby Arpád Érsek

Pravidelný hodinový takt zavede ZSSK i na trase Žilina – Čadca, kde doplní tři vlaky provoz dopoledne. Vlaky budou navazovat v Žilině na dálkové dopravy. Na léto ZSSK posílí provoz vlaků na mezi Štrbou a Štrbským Plesem o šestnáct vlaků.

Spíše kosmetické změny čekají dálkové vlaky. V dětských vozech kategorie InterCity budou k dispozici nově omalovánky a pastelky. Z vlaků Beskyd a Odra z Ostravy do Zvolena zmizí naopak z technických důvodů vůz pro přepravu zavazadel.

ZSSSk změní současně s novým grafikonem názvy pěti rychlíků. O tradiční jméno přijdou rychlík Považan a Ružín mezi Bratislavou a Košicemi. ZSSK umožňuje zaplatit firmám název rychlíků, což využily další společnosti. Z Považanu tak bude nově Fixinela (čistící prostředek na WC), z Ružínu Termix Nika. Naopak končí rychlíky Amazon, z jednoho bude George, z druhého Tajov. Klingel.sk bude nově Deluvis. ZSSK umožňuje pronájem názvů rychlíků za 9-15 tisíc euro na rok.

Kompletní přehled změn je na stránkách ZSSK.

Tagy doprava v Bratislavě názvy rychlíků příměstské vlaky ZSSK
14 komentářů