ZSSK chystá modernizaci východoněmeckých vozů, bude v nich i 1. třída

Osobní vůz řady Bdtmee společnosti ZSSK. Foto: Jaroslav RudišOsobní vůz řady Bdtmee společnosti ZSSK. Foto: Jaroslav Rudiš

Modernizované vozy použije slovenský státní dopravce pro regionální dopravu.

Železníčná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pokračuje ve velké modernizaci svého vozového parku. Nově shání dodavatele k modernizaci vozů řady Bdtmee na klimatizované vozy se zdvihací plošinou.

Jde o vozy, které byly vyrobeny na konci osmdesátých let ve východoněmecké vagónce v Budyšíně, v Česku jezdí prakticky shodné vozy pod označením Bdmtee a s přezdívkami jako „Honeckerova pomsta“.

Vypsání soutěže vyplývá ze zveřejněných dokumentů na profilu zadavatele. ZSSK shání dodavatele modernizace celkem 21 vozů. Šest z nich má být proměněno na vozy s 1. třídou a 2. třídou a 15 jen na vozidla s 2. třídou. Vagóny mají být nasazeny v regionální dopravě. Součástí smlouvy je opce i na dalších čtrnáct vozidel. Odhadovaná cena je 32,4 milionu eur (845 milionů korun). Součástí úprav je i modernizace podvozků pro rychlost 160 km/h.

Modernizace téměř shodných vozidel probíhá v Česku. V Pardubickém kraji jezdí u Českých drah první prototyp, zakázku na modernizaci celkem 16 vagónů získala společnost Tratec.

ZSSK v posledních letech výrazně urychlila modernizaci vozidel, zejména díky velké podpoře evropských fondů. Aktuálně běží ještě soutěž na 9 kusů elektrických jednotek pro Košický a Prešovský samosprávný kraj a modernizaci 35 vozů řady Bdt. Soutěž je ukončená, čeká se jen na podpis smlouvy.

Vizualizace podoby vozidel Bdtmee po modernizaci. Foto: ZSSKDesignový manuál pro opravy vozidel ZSSKDesignový manuál pro opravy vozidel ZSSKDesignový manuál pro opravy vozidel ZSSKVizualizace podoby vozidel Bdtmee po modernizaci. Foto: ZSSKVizualizace podoby vozidel Bdtmee po modernizaci. Foto: ZSSK
Tagy Bdtmee Top Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
101 komentářů