Zrušené vlaky, velká zpoždění. Uzavřený koridor v Poříčanech výrazně komplikuje cestování

Vykolejení nákladního vlaku ČD Cargo v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo v Poříčanech. Foto: Drážní inspekce

Dvě rychlíkové linky začnou a skončí v Kolíně, jedna v Nymburce.

(aktualizováno 19:45) České dráhy musí dnes zrušit část vlaků, které by za normálního provozu projely bez omezení mezi Prahou a Kolínem a Poříčany a Nymburkem. Důvodem je včerejší nehoda nákladního vlaku v Poříčanech. Omezení mají trvat do středy 10:00.

Všechny vlaky, které pojedou, musí mezi Prahou a Kolínem po delší a pomalejší odklonové trase přes Lysou nad Labem a Nymburk. Kvůli odklonu musejí cestující počítat se zpožděním 20–40 minut. Některé vlaky nabraly již ráno zpoždění při odjezdu z Prahy přes hodinu.

„Správa železnic operativně zrušila výluky původně plánované na odklonových trasách pro osobní i nákladní dopravu, aby byla pro vlaky dostupná maximální možná kapacita tratí. Cestujícím se za komplikace omlouváme,“ uvedl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

V noci bylo z havarovaného vlaku odpojeno a odvezeno čtrnáct cisteren. Na místě zůstávají dva převrácené vagóny a lokomotiva. „Před další manipulací je nutné přečerpat nebezpečné látky. K tomu byla nutná evakuace obyvatel v okolí stanice. Na místě zasahují hasiči Správy železnic a společností Unipetrol a Spolana. K vyproštění lokomotivy byly povolány dva kolejové jeřáby,“ dodal Nevola. Přečerpávání bylo zahájeno po deváté hodině.

Kvůli uzavřené stanici Poříčany České dráhy podle stránek ČD mimořádnosti ruší začátek a konec tří rychlíkových linek. Rychlíky R9 (Praha – Havlíčkův Brod – Brno) a R19 (Praha – Pardubice – Blansko) budou končit a začínat v Kolíně. Rychlíky R10 Praha – Trutnov budou končit a začínat v Nymburce. Mezi Prahou a Nymburkem a Kolínem mají cestující využít jiné vlaky. Omezen je také provoz vlaků linky R21 provozované Arrivou (Praha – Turnov – Tanvald). Vlaky končí a začínají ve stanici Praha-Čakovice. Zcela zrušen je provoz městské linky S34.

Odkloněné vlaky Ex a EC zastavují také v Nymburce. V těchto vlacích lze využít jízdenky PID.

Velké komplikace nastaly také u linek S2 do Lysé nad Labem a S22 do Milovic. Z důvodu vyčerpané kapacity trati Praha – Lysá nad Labem je omezen provoz vlaků této linky. Od dnešní 13. hodiny je zavedena posilová náhradní autobusová doprava z Černého Mostu do Lysé nad Labem. Tyto autobusy nemají žádné mezizastávky.

Z Černého Mostu odjíždí náhradní autobusy X-S2 ze stanoviště 14, ze zastávky linky 398. Linka je určena pro cestující do Lysé nad Labem a Milovic. Mezi Lysou a Milovicemi zůstává v provozu kyvadlová vlaková doprava. Více informací je na webu Pražské integrované dopravy.

U linek S1 je v úseku Český Brod – Pečky zavedena náhradní kyvadlová autobusová doprava v počtu zhruba deseti autobusů. Tato náhradní doprava z důvodu mimořádné události neobsluhuje stanici Poříčany (únik nebezpečných látek po vykolejení nákladního vlaku). Náhradní autobusy jedou i u linky S12. Autobusy jedoucí v úseku Nymburk hl. n. – Poříčany a zpět budou odkloněny do stanice Český Brod mimo stanici Poříčany.

K vykolejení došlo včera po sedmnácté hodině. Podle prvních informací vlak projel zarážedlo na slepé koleji poté, co projel návěstidlo zakazující jízdu. Dva lidé byli zraněni. Škoda je podle odhadu Drážní inspekce čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu korun na trati a 2,5 milionu korun na vlaku. „Z převrácených cisteren v Poříčanech bude před další manipulací nutné přečerpat náklad benzenu. Přečerpávání začne kvůli bezpečnosti až v denních hodinách. Obnovení provozu se po uvolnění a opravě trati předpokládá od středy,“ uvedla Správa železnic.

Tagy 011 Praha - Kolín České dráhy
215 komentářů