Provoz na koridoru v Poříčanech stojí, vykolejil nákladní vlak

Vykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany 10. 10. 2022. Pramen: Správa železnicVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany 10. 10. 2022. Pramen: Správa železnic

Provoz je přerušen nejméně do úterních 10 hodin. Obyvatelé přilehlých ulic byli evakuováni. Na místo dorazila i chemická laboratoř.

(aktualizováno 21:44) S velkými komplikacemi musejí počítat cestující na hlavním koridoru mezi Prahou a Kolínem. V Poříčanech vykolejil nákladní vlak ČD Cargo. Nehoda se dotkla i okolních ulic, jejichž obyvatelé byli evakuováni.

Podle prvních informací vlak projel zarážedlo na slepé koleji poté, co projel návěstidlo zakazující jízdu. Dva lidé byli zraněni, pravděpodobně strojvedoucí. Škoda je podle odhadu Drážní inspekce čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu korun  na trati a 2,5 milionu korun na vlaku.

Vykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany  10. 10. 2022. Pramen: Správa železnicVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany  10. 10. 2022. Pramen: Správa železnicVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany  10. 10. 2022. Pramen: Správa železnicVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo, Poříčany  10. 10. 2022. Pramen: Správa železnicVykolejení nákladního vlaku v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladního vlaku v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceVykolejení nákladního vlaku ČD Cargo v Poříčanech. Foto: Drážní inspekce

Máme hlášeny dvě zraněné osoby z lokomotivy, které skončily v péči lékařů. Vykolejila lokomotiva a dvě cisterny, místo si převzal IZS a zatím k němu nemůžeme,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Správa železnic několikrát posunula termín obnovení provozu. Nejprve na pondělních 23 hodin, poté na úterý 10 hodin a nově až na středu. Vlaky jezdí odklonem přes Nymburk, jezdí náhradní autobusová doprava. Mimo provoz je i trať na Sadskou.

„Z převrácených cisteren v Poříčanech bude před další manipulací nutné přečerpat náklad benzenu. Přečerpávání začne kvůli bezpečnosti až v denních hodinách. Obnovení provozu se po uvolnění a opravě trati předpokládá od středy,“ uvedla Správa železnic.

Podle informací na stránkách Poříčan byly obyvatelé přilehlých ulic evakuováni do sokolovny, důvodem je podle některých zdrojů únik benzenu. Ulice Českobrodská je od sokolovny směrem na Sadskou uzavřena. „Prosíme, nechoďte do blízkosti místa nehody, a řiďte se pokyny zasahujících složek,“ vyzvala radnice.

Později doplnila: „Dle informací řídícího důstojníka zásahu HZS v současné době nehrozí bezprostřední ohrožení a pracuje se na zajištění místa nehody, kde se nacházejí cisterny obsahující benzen a benzol. Pro jistotu však nevětrejte a nevycházejte.“

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové je na místě spolu s hasiči i chemická laboratoř. „Předpokládá se dlouhodobý zásah. Probíhá evakuace osob z vlaků na trati po vypnutí trakce,“ uvedla Pecková.

Tagy 011 Praha - Kolín vykolejení nákladního vlaku
166 komentářů