Zmodernizovanou trať Olomouc – Šternberk čeká příští týden výluka

RegioPanter ve Šternberku. Pramen: FB Správy železnicRegioPanter ve Šternberku. Pramen: FB Správy železnic

Po všechny čtyři dny budou České dráhy vypravovat místo vlaků autobusy, a to v celém úseku Olomouc – Šternberk.

Cestující, kteří využívají zmodernizovanou a čerstvě elektrifikovanou trať 290 Olomouc – Uničov – Šumperk, se budou muset příští týden vyrovnat s výlukou. Ta se bude týkat úseku Olomouc – Šternberk, důvodem je podle Správy železnic kácení rizikových dřevin.

Výluka začne ve dnech 6. a 7. března v úseku Olomouc – Bohuňovice, 8. a 9. března se posune na navazující úsek Bohuňovice – Šternberk. „Práce spojíme také s kontrolou a údržbou trakčního vedení,“ sdělil mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Výluka se uskuteční vždy od 7:30 do 17:30. Po všechny čtyři dny budou České dráhy vypravovat místo vlaků autobusy, a to v celém úseku Olomouc – Šternberk. „Vzhledem k delší jízdní době po silničních komunikacích bude náhradní autobusová doprava organizována podle výlukového jízdního řádu,“ doplnil mluvčí ČD Petr Pošta.

Spoje náhradní autobusové dopravy pojedou po dvou linkách. První linka bude zastávková a bude sloužit cestujícím jedoucím do, resp. z jednotlivých stanic a zastávek mezi Olomoucí a Šternberkem. Druhá linka bude zrychlená a na trase mezi Olomoucí a Šternberkem nebude nikde zastavovat.

„Cestující by neměli přehlédnout, že náhradní autobusy budou odjíždět od olomouckého hlavního nádraží o 15 až 30 minut dříve, než jsou pravidelné odjezdy vlaků. V opačném směru budou náhradní autobusy přijíždět na olomoucké hlavní nádraží naopak o 10 až 25 minut později,“ dodal Pošta.

Upozornil také, že v Hlušovicích a Štarnově se zastávky náhradních autobusů nenacházejí přímo u vlakových stanic, ale na hlavních silnicích v obci.

Trať Olomouc – Uničov – Šumperk prošla v uplynulých letech několikamiliardovou modernizací, která začala v létě 2019 a přinesla mimo jiné elektrizaci tratě. Elektrické vlaky zde začaly jezdit od poloviny prosince, od 1. ledna pak jezdí i pod dohledem ETCS.

Tagy Správa železnic trať 290 Olomouc - Šumperk
52 komentářů